An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Oudste kruidnagel van de Molukken gevonden in Sri Lanka

Archeologen hebben kruidnagels gevonden in Sri Lanka waarvan zij denken dat ze meer dan 1000 jaar oud zijn. Specerijen ooit magisch en mysterieus, waren meer waard dan goud. De kruidnagel werd vroeger niet gekweekt in Sri Lanka, maar groeiden oorspronkelijk alleen op de Molukken zo’n 7000 km verderop over zee.

In het Syrische stadje Puzurum aan de Eufraat, hemelsbreed 10.000 kilometer van de Molukken, zijn bij eerdere opgravingen ook kruidnagels gevonden uit de oudheid. De archeologen geloven dat zij nu misschien de oudste kruidnagel ter wereld hebben gevonden bij een opgraving, van een oude haven die dateert van rond 200 voor Christus.

Deze haven, Mantai, was één van de belangrijkste havens van de middeleeuwen en trok handel uit de hele oudheid. Niet alleen in de Romeinse tijd, maar ook tijdens de Perzische rijk, het eerste Indiase-rijk, de Arabische rijk en Chinese Keizerrijk.

“Eind jaren ’90 zijn er nog meer vondsten van kruidnagels gemeld uit Syrië – maar deze zijn later grotendeels in diskrediet gebracht als verkeerde identificaties”, aldus Eleanor Kingwell-banham van de University College London, Institute of Archaeology.

De handelsroutes verbond ver van elkaar gelegen gebieden in Europa en Azië. Langs deze routes werden eeuwenlang in specerijen gehandeld

De kuidnagel was één van de zeldzaamste en duurste specerijen in zowel de Romeinse tijd als Middeleeuwse tijd. Die een wereldhandel kon beïnvloeden en zelfs de aanleiding werd voor het voeren van oorlogen.

De specerijen van de Molukken werden verhandeld naar Europa, China of één van de andere vele regio’s die handel dreef met Mantai. De kruidnagel was gewild als specerij, maar vooral ook als een medicinale plant.

 

Bron: The Wire

Total
0
Shares
Related Posts