Pacific Islands Forum maakt zich hard voor een mensenrechten missie in West Papoea

Māori Students march on the NZ Parliament in support of a free West Papua.

De Papoea-protesten in Indonesië gaan door terwijl het Pacific Islands Forum toegang zoekt om de mensenrechtensituatie te beoordelen. Meerdere landen en gemeenschappen in Oceanië maken zich al jaren hard voor de Papoea’s. Zoals ook te zien is in bovenstaande video, waarin Maori studenten een demonstratieve haka uitvoeren voor het Nieuw-Zeelandse parlement.

De voorzitter van het Pacific Islands Forum (PIF), de premier van Tuvalu Kausea Natano, heeft een brief geschreven aan de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, om steun te vragen voor het verzoek van het forum om een ​​missie naar West-Papoea te sturen en de mensenrechtensituatie daar te beoordelen.

De forumvoorzitter bevestigde de oproep van de PIF-leiders aan alle partijen om de mensenrechten van de Papoea’s te beschermen en te handhaven en om de oorzaken van het conflict met vreedzame middelen aan te pakken. PIF-secretaris-generaal Dame Meg Taylor herhaalde deze week in een persbericht de bezorgdheid over recente berichtgevingen en nieuwe beschuldigingen van geweld tegen demonstranten.

“Zonder toegang van onafhankelijke media, het maatschappelijk middenveld of mensenrechtenorganisaties in het westen van Papoea, is het moeilijk om de rapporten van tegengestelde groepen te verifiëren”, zei ze.

Samoaanse vrouwen demonstreren voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Papoea’s

“Desalniettemin zijn de rapporten tot nu toe en beelden die viraal gaan kleinerend. Ook blijf ik diep verontrust over de conflicten en schendingen van de mensenrechten in de regio”, aldus Taylor.

De verklaring van het Pacific Islands Forum volgt op een voorafgaande oproep door Vanuatu’s premier Bob Loughman bij de 75e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij benadrukte dat de internationale gemeenschap een selectieve benadering had gekozen om mensenrechtenschendingen aan te pakken.

Indonesië reageerde erop dat het land Vanuatu een “buitensporige en ongezonde obsessie” heeft met West-Papoea en citeerde het VN-handvest, waarin staat dat er geen inmenging mag zijn in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen uit respect voor hun soevereiniteit en territoriale integriteit.

Bron: The Diplomat

Exit mobile version