‘Pacifische eilanders en Indianen hadden voor de kolonialiserende Europeanen al contact’

Pacifische eilanders troffen Indianen uit Colombia in de Stille Zuidzee. Zo schrijft het NRC. Nieuw genetisch onderzoek heeft helderheid gebracht in de overzeese contacten tussen Zuid-Amerika en de eilanden in de Grote Oceaan.

Dat er ergens in de afgelopen duizend jaar, vóór de komst van de kolonialiserende Europeanen, al direct contact is geweest tussen deze gebieden, is zo goed als zeker, door de vondst in 2008 van een 650 jaar oud Polynesisch kippenbotje in Zuid-Amerika en al eerder door de vondst van een 900 jaar oude Amerikaanse zoete aardappel op de Cook Eilanden en ook eentje op Hawaï van 700 jaar oud.

Genetici onder leiding van Alexander Ioannidis (Stanford University) hebben nu op basis van het dna van 166 Paaseilanders, van 188 inwoners van andere Zuidzee-eilanden en van bijna honderd indianen uit de Zuid-Amerikaanse westkust vastgesteld dat er rond 1200 waarschijnlijk één genetisch contactmoment is geweest dat nog terug te vinden is in de huidige genomen. Dat schrijven ze deze week in Nature.

Lees het artikel verder in de NRC.

Exit mobile version