Onze liederen staan symbool voor de Molukse identiteit. In de loop der jaren is het traditionele Molukse repertoire veranderd, aangepast, verwesterd en gemoderniseerd, zowel op de Molukken als in Nederland. Een mix van jazz, rock, latin, hiphop, RnB, reggae en pop.
Nu Ambon officeel de erkenning heeft als wereldmuziekstad van UNESCO, staan er tal van muzikale programma’s op de agenda. Eén daarvan is het terugbrengen van de ukulele en Pacifische klanken. En daar is de groep Hawaiian Band Teluk Ambon ambassadeur van.
In bovenstaande filmpje kunt u een uur lang genieten van de Hawaiian Band Teluk Ambon. Waarin zij ook worden geïnterviewd door presentatrice Liza Siahaan bij RRI Ambon. De Molukse liederen die zij in een Oceanische jasje ten gehore brengen zijn: Bapa Ceda, Anion Mama, Bambu Gila, Bisi Bisi en Kota Ambon.
Lees verder onder de banner
A project of
Ambon City of Music
(Official recognition from UNESCO)
“Ambon Fest Week”
17 t/m 24 oktober 2020
Geschiedenis
De muziekstroming vanuit Hawaï was in de jaren twintig van de vorige eeuw overgewaaid naar de Molukken en werd mateloos populair in het voormalig Nederlands-Indië. Begin jaren ’50 kwam een grote groep Molukkers en ook Indo-Europeanen etc in Nederland wonen. Onder hen bevond zich ook gitarist Rudi Wairata, die met zijn groep de Mena Moeria Minstrels en later ook met de Amboina Serenaders al snel populair werd. Een andere, uitermate begaafde gitarist was George de Fretes, die in Indonesië ‘The King of Hawaiian guitar’ genoemd werd. En ook Ming Luhulima, die samen met hem ook verantwoordelijk was voor de promotie van de Portugese stijl van de muziekgenre in Nederland genaamd Kroncong.
Iedereen dacht dat deze artiesten uit Hawaii kwamen, maar dat was helemaal niet het geval. Ze kwamen uit de Molukken.
Een andere legendarische steelgitarist is Bing Leiwakabessy uit Ambon. Deze levende legende vormt de bron voor een belangrijk deel van het muzikale leven op de Molukken. Bing behoort in de jaren ‘50 en ‘60 samen met George de Fretes tot de topmuzikanten van Indonesië. Hij componeert en arrangeert liederen die zowel in Nederland als daar bekend zijn. Zijn prachtige melodieuze klanken behoren tot het erfgoed van de Molukse cultuur. Ook voor de nieuwe generatie musici is hij een grote inspiratiebron.
VEEL KIJK EN LUISTER PLEZIER!
Bekijk nu bovenstaande video.
Groothandel Amboina is sponsor van
Visit Ambon 2020
AMBOINA.NL
Boek uw reis naar de Molukken
Bij de officiële partner van Visit Ambon 2020
Asfalea Travel