An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Pacifische leiders bezorgd over mensenrechtensituatie in West-Papoea

Terwijl de Nationale Sportweek in volle gang is in Papoea, sprak premier Bob Loughman van Vanuatu zijn bezorgdheid uit over de mensenrechtensituatie in het gebied. Dat deed hij in zijn toespraak op de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 25 september. Vanuatu vroeg net als vorig jaar om een VN-waarnemer op West-Papoea toe te laten.

Het land roept de regering van Indonesië op om gehoor te geven aan leiders uit de Pacific om het kantoor van VN-mensenrechtencommissaris toe te staan ​​de regio te bezoeken. Zie bovenstaande video (24:46 minuut).

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), James Marape, wijdde slechts 30 seconden van zijn toespraak aan het maken van indirecte opmerkingen over de mensenrechten in de regio, die niettemin algemeen werden geïnterpreteerd als een verwijzing naar de situatie in West-Papoea.

De toespraak van Marape was zorgvuldig geconstrueerd en vermeed om Indonesië als verantwoordelijke voor mensenrechtenschendingen te benoemen. Zo schrijft de Australische nieuwskrant Green Left.

“In mijn regio worstelen Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië en West-Papoea nog steeds voor zelfbeschikking.”

– Bob Loughman, Premier van Vanuatu

“Om de aandacht te vestigen op het principe van gelijke rechten en zelfbeschikking van volkeren zoals vastgelegd in het VN-Handvest, is het belangrijk dat de VN en de internationale gemeenschap de relevante gebieden blijven steunen en hen een gelijke kans geven om voor een eigen staat te bepalen.

Benny Wenda, interim-president van de United Liberation Movement of West Papua, verklaarde in een interview met de Nieuw-Zeelandse nieuwsplatform Asia Pacific dat Indonesië ‘danst op de graven’ van zijn volk terwijl zij een nationale evenement in West-Papoea organiseren. Hij bestempelde het evenement als een PR-move van de Indonesische regering om het bewijs van massamoorden in West-Papoea te verdoezelen.

“Ik roep mijn volk op om deze spelen te negeren en ons te concentreren op het bevrijden van deze tirannie”, zei Wenda. Hij voegde eraan toe dat West-Papoea nog aan het rouwen is van drie jaar geëscaleerde Indonesische militaire operaties. Volgens de Papoea-leider is er extra beveiliging rond de spelen om protesten van West-Papoea-organisaties af te schrikken.

Ook de studentenactivist Semi Gobay sprak zijn teleurstelling uit. Hij zei dat president Joko Widodo negen keer is geweest, maar dat er nog geen enkele keer over mensenrechtenschendingen is gesproken. Laat staan ​​opgelost, aldus de student.

“Op het hoogtepunt van de Nationale Sportweek in Papoea kwam de Indonesische president kijken bij een markt met noken (traditionele geweven manden en tassen). Maar de binnenlandse ontheemden in Nduga en Maybrat, de schietpartijen in Puncak, Intan Jaya en de Star Highlands worden genegeerd door de Indonesische regering”, zei hij.

Bronnen: Greenleft Asia Pacific VN
Total
0
Shares
Related Posts