An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Pattimura-dag 2019

SAPARUA – We nemen u mee naar het Molukse eiland Saparua waar de jaarlijkse Pattimura-dag (op 15 mei) plaats vindt. Een ceremoniële gebeurtenis ter nagedachtenis van kapitan Pattimura. Dit jaar was er ook een team van Tifa Magazine aanwezig.

Mensen in de midden Molukken herdenken de opstand op het eiland Saparua in 1817. Pattimura, ook wel bekend als Thomas Matulessy, leidde de opstand tegen de Nederlandse koloniale overheersing. Samen met andere kapitans en raja-raja, startte Pattimura deze strijd op Gunung Saniri.

Na de val van Napoleon waren de Nederlanders vastberaden om op oude voet door te gaan in het gebied wat nu Indonesië is. Ook op de Molukken wilde Nederland vroeger de macht behouden. Begin mei 1817 besprak een groep Molukkers dat er iets aan de situatie gedaan moest worden. Pattimura werd aangesteld als kapitein en leider van de opstand. De revolutie breidde zich uit en werd gesteund door zowel Moslims als Christenen.

Obor Pattimura op Gunung Saniri (14 mei 2019) 

Deze ceremoniële gebeurtenis wordt nog steeds omringd door adat- rituelen en vermengd met christelijke / islamitische ceremonies. De dorpelingen waren zeer strikt in het uitvoeren van de adat- ceremonies. Een van de hoge raja’s op het eiland Saparua ontsteekt de fakkels via een adatritueel op de berg Saniri om de fakkeltocht te starten. Beelden kunt u zien op onze Facebook pagina.

Het volledige schema loopt van drie uur ‘s middags tot twaalf uur de volgende ochtend. Over verschillende dorpen op het eiland Saparua dragen ze de drie fakkels door hun dorp met de cakalele krijgsdans. Om de fakkeltocht uiteindelijk bij Benteng Duurstede te beëindigen.

Op 15 mei 1817 werd het fort Benteng Duurstede overmeesterd door Pattimura en zijn leger. Daarbij werden alle mensen die zich in het fort bevonden omgebracht, behalve een 6-jarige kind. Die werd in leven gelaten.

 

OFFICIAL PARTNERS & SPONSORS

VISITAMBON2020.COM

Total
0
Shares
Related Posts