An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Pattimura-Dag 2020

AMBON – Molukkers over de hele wereld herdenken vrijdag de Molukse held Pattimura. Elk jaar op vijftien mei is het Hari Pattimura. Vandaag is dat precies tweehonderdendriejaar geleden dat hij een opstand leidde tegen de Nederlanders. Thomas Matulessy (1783-1817), is bekend als Pattimura Muda (jonge grootmoedige bevelhebber), Pattimura en Kapitan Pattimura (Kapitein Pattimura).

Pattimura was een voormalige Molukse sergeant-majoor in het Britse leger, die in 1817 als leider gekozen werd om een gewapende opstand te beginnen tegen de Nederlandse bezetting op het Molukse eiland Saparua. Molukkers in de midden Molukken herdenken deze opstand. Samen met andere kapitans en raja-raja, startte Pattimura deze strijd op Gunung Saniri.

Obor Pattimura op Gunung Saniri (14 mei 2019). Onze redactie van Tifa Magazine was vorig jaar voor de officiële ceremonie naar het eiland Saparua afgereisd om het bij te wonen

Gouverneur Murad Ismail van de Molukken krijgt op Saparua de gebruikelijke titel “Dawa Ulu Kai Saka Pata Adate Latu Siwalima”, en vice-gouverneur Barnabas Orno de titel “Dawa Ulu Kai Saka Pata Adate Pati Siwalima” (15 mei 2019). Beide traditionele titels staan voor: “De leiders die het welzijn van de inheemse bevolking van Siwalima moeten beschermen”

Geschiedenis en jaarlijkse ceremonies

Na de val van Napoleon waren de Nederlanders vastberaden om op oude voet door te gaan in het gebied wat nu Indonesië is. Ook op de Molukken wilde Nederland vroeger de macht behouden. Begin mei 1817 besprak een groep Molukkers dat er iets aan de situatie gedaan moest worden. Pattimura werd aangesteld als kapitein en leider van de opstand. De revolutie breidde zich uit en werd gesteund door zowel Moslims als Christenen. De jaarlijkse ceremoniële gebeurtenis wordt nog steeds omringd door adat- rituelen en vermengd met christelijke / islamitische ceremonies. De dorpelingen zijn zeer strikt in het uitvoeren van de adat- ceremonies. Een van de hoge raja’s op het eiland Saparua ontsteekt de fakkels via een adatritueel op de berg Saniri om de fakkeltocht te starten.

De beelden van vorig jaar kunt u zien op onze Facebook pagina.

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Moluccas Story: Bakar Sagu

Sagu (sago) het basisvoedsel van de Molukken afkomstig van de Sagupalm. Hier worden meerdere lekkernijen van gemaakt. Zoals…