Pattimura-Dag 2021

SAPARUA – Molukkers herdenken zaterdag de Molukse held Pattimura. Elk jaar op vijftien mei is het Hari Pattimura. Vandaag is dat precies tweehonderdenvierjaar geleden dat hij een opstand leidde tegen het Nederlandse bewind. Thomas Matulessy (1783-1817), is bekend als Pattimura Muda (jonge grootmoedige bevelhebber), Pattimura en Kapitan Pattimura (Kapitein Pattimura).

Pattimura was een voormalige Molukse sergeant-majoor in het Britse leger, die in 1817 als leider gekozen werd om een gewapende opstand te beginnen tegen de Nederlandse bezetting op het Molukse eiland Saparua.

Molukkers in de midden Molukken herdenken deze opstand. Samen met andere kapitans en raja-raja, startte Pattimura deze strijd op Gunung Saniri.

Obor Pattimura bij Benteng Duurstede. Onze redactie van TIFA Magazine was net als twee jaar geleden ook dit jaar voor de officiële ceremonie naar het eiland Saparua afgereisd om het bij te wonen. (Foto: 14 mei 2021).

De herdenking vond dit jaar plaats op drie locaties, namelijk in Ambon, Masohi en op Saparua. Op Ambon werd de ceremonie bijgewoond door burgemeester Richard Louhenapessy als Upulatu (leider) van Ambon stad en de Commandant van het Komando Daerah Militer XVI / Pattimura, TNI generaal-majoor Jeffry Apoly Rahawarin.

“Jongere generaties en de Molukse gemeenschap over het algemeen moeten gemotiveerd blijven om strijdlustig, slim en competitief vooruitgang te boeken voor hun geliefde land”, zo laat gouverneur Murad Ismail weten via een schriftelijke toespraak, voorgelezen door generaal-majoor Rahawarin.

“Mari basudara katong baku gandeng majukan Maluku. Lawamena haulala (maju terus pantang mundur), dengan semangat potong dikuku rasa di daging, ale rasa beta rasa dan sagu salempeng dipatah dua”

– Generaal-majoor Jeffry Apoly Rahawarin

Generaal-majoor Jeffry Apoly Rahawarin (rechts) van Maluku en Maluku Utara samen met Angelo Manuhutu (links) uit Nederland. (Foto: Ambon, mei 2021).

Geschiedenis en jaarlijkse ceremonies

Na de val van Napoleon waren de Nederlanders vastberaden om op oude voet door te gaan in het gebied wat nu Indonesië is. Ook op de Molukken wilde Nederland vroeger de macht behouden. Begin mei 1817 besprak een groep Molukkers dat er iets aan de situatie gedaan moest worden. Pattimura werd aangesteld als kapitein en leider van de opstand. De revolutie breidde zich uit en werd gesteund door zowel Moslims als Christenen. De jaarlijkse ceremoniële gebeurtenis wordt nog steeds omringd door adat- rituelen en vermengd met christelijke / islamitische ceremonies. De dorpelingen zijn zeer strikt in het uitvoeren van de adat- ceremonies. Een van de hoge raja’s op het eiland Saparua ontsteekt de fakkels via een adatritueel op de berg Saniri om de fakkeltocht te starten.

Beeld van dit jaar kunt u zien op onze Instagram pagina.

Exit mobile version