An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

RMS-activisten opgepakt in De Molukken

AMBON – Afgelopen weekend kregen de Indonesische autoriteiten een tip over een locatie op de Molukken waar RMS-vlaggen zouden hangen van de FKM-RMS. Een ondergrondse politieke organisatie die de onafhankelijkheid van de Zuid Molukken nastreeft. Vijf mensen zijn opgepakt in het dorp Hulaliu op het eiland Haruku. Volgens de politie zouden vier mannen en één vrouw een huis in het dorpje gebruiken voor RMS-activiteiten.

De arrestanten: een gepensioneerde ambtenaar Izack Siahaya (80) en zijn vrouw Veli Siahaya (70) een voormalige priester, Markus Noya (42), Johan Noya (34) en Basten Noya (30) zitten nu vast op Ambon voor nader onderzoek.

RMS-vlaggen die op de muur in het huis en in het gebied waren opgehangen zijn in beslag genomen. Ook heeft de politie enkele documenten meegenomen die mogelijk betrekking hebben tot RMS-activiteiten.

Daarnaast heeft de politie een document gevonden van de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren. Volgens de lokale media is de 80-jarige verdachte een RMS-coördinator en is Markus Noya verantwoordelijk voor de veiligheid van RMS-activiteiten op het eiland.

“De vijf worden verdacht van vermeend hoogverraad tegen de eenheidsstaat van de Republiek Indonesië (NKRI)”, zei Muhammad Roem Ohoirait van de politie op de Molukken.

Amnesty International Indonesia heeft vandaag een persbericht verspreid waarin zij de vrijlating eisen van de activisten. Volgens de organisatie hebben zij nog geen advocaat en wil Amnesty ook garantie hebben dat ze niet worden gemarteld. Amnesty International beschouwt de vijf als gewetensgevangenen omdat ze hun politieke opvattingen vreedzaam uiten. Daarom wil Amnesty dat de Indonesische politie zonder enige voorwaarden de gewetensgevangenen per direct vrijlaten.

Lees hier het persbericht van Amnesty International Indonesia.

Bronnen: CNN Indonesia, Kompas, Detik News, Nusantara News, Tribun News, Kumparan

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Pesona Aru 2018

Pesona Aru op het Molukse eiland Aru is een verrassend festival deze maand. Vol cultuur, muziek en lekker…