An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Sago wordt nog steeds op traditionele manier verwerkt

AMBON – Bewoners in het dorp Tulehu, centraal Molukken district, spannen zich in om het verwerken van de sago op traditionele methode te behouden. De sagopalm komt voor in de moerassige laaglanden van Zuidoost Azië, maar zijn oorsprong ligt in Melanesië op de Molukken en Papoea Nieuw Guinea.

“Degenen die de sago verwerken bij ons, zijn meestal jongeren, en dezelfde (traditionele) methode wordt nog steeds aangehouden”, verteld Deki, een 42 jarige inwoner van Tulehu begin deze week aan de lokale krant Antara in Ambon.

Deki legde uit dat er vier sago-plantenvarianten worden geplant in Tulehu. Traditionele methoden worden aangehouden om de sago te verwerken, ondanks de lange duur en de vereiste arbeid.

Lokale sagoverwerker Fadli merkte op dat de distributie van sago die in Tulehu wordt verwerkt, ook voldoet aan de vereisten om vanuit Ambon, de hoofdstad van de Molukken te verzenden. Hij verteld dat het eindproduct van sago, sago tumang wordt genoemd, gebaseerd op de kenmerkende komvormige bladwikkeling. Elke sago tumang bij een assembler kost Rp. 35,000 (ongeveer €2,06). De sago tumang kan verder worden verwerkt tot sagomeel en papeda, een congee gerecht dat wordt geserveerd als een traditioneel basisvoedsel gemaakt van een mengsel van sago en warm water.

“Een sago tumang zou Rp. 35.000 aan de assembler worden geprijsd, en de verkoopprijs is het dubbele van de prijs van de assembler,” verklaarde Fadli.

Hij benadrukte ook de verschillen tussen de traditionele en mechanische methoden om sago te verwerken, zijnde alleen de schraper en zaagmachines die de oude technieken hebben vervangen om grote stampers te gebruiken om de bamboe te stempelen en het sap ervan te extraheren.

Fadli legde uit dat de sago-verwerking begint in het bos, waarin een sago stam wordt omgehakt en in kleinere stukken wordt verdeeld. De brokken drijven dan drijvend naar het verwerkingspunt genaamd Walang Goti, bemand door vier of vijf arbeiders.

Fadli verteld dat zodra de sago stambrokken in Walang Goti aankomt, de arbeiders eerst de sago tot meel zullen malen alvorens het handmatige zeefproces genaamd Sahani kan beginnen. Het Sahani-proces wordt gedaan door het sagomeel op een doek te zeven en vervolgens het gezeefde resultaat op een lange mal zal worden geplaatst.

De vraag naar de sago van het dorp Tulehu is niet afgenomen, ondanks de handhaving van de activiteitsbeperking (PPKM) in Maluku. “De vraag naar sago wordt niet beïnvloed door de PPKM. De vraag naar sago zou er altijd zijn, omdat sago een basisvoedsel is voor de meeste inwoners van Maluku,” zei Fadli.

Bronnen: Detik FinanceAntara News
Tekst vertaling: Roger Neervoort

De TIFA krant van deze zomer al in huis?

Stuur een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com

Verzendkosten zijn 3,50

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Sultan Tidore in Saparua

Sultan Husain Sjah van Tidore uit de Noord-Molukken heeft de islamitische ceremonie Halal Bi Halal in Siri Sore…