Richard Louhenapessy, de burgemeester van de Molukse hoofdstad Ambon, heeft in december 2019 Bureau Waardenburg Ecology & Landscape bezocht, het Nederlandse Ecosysteemherstel centrum in Culemborg. Om te kijken of zij wat kunnen betekenen om het ecosysteem rondom Ambon te herstellen, om vervolgens door te adviseren naar andere eilanden.
In samenwerking met Pattimura University heeft Bureau Waardenburg voorafgaand aan de handelsmissie Indonesië als één van de 112 bedrijven, organisaties en kennisinstellingen die meegingen, in de periode 3 t/m 6 maart een mangrove-proef opgezet met BESE-elements op het eiland Ambon. De directeur, Eelco Waardenburg komt net terug uit de Molukken. Vorig jaar november was hij daar ook al geweest om het eiland Ambon en de huidige situatie te onderzoeken na de zware aardbeving.
BuWa traint een groep super enthousiaste Molukse studenten van Universiteit Pattimura.
Mangrovebossen, zeegrasvelden en koraalriffen zijn van vitaal belang voor kustbescherming, vooral in gebieden die vatbaar zijn voor golfaanval en tsunami’s, zoals Ambon. Vaak lukt het herstellen door aanplant van mangrovebomen niet vanwege hydrodynamische omstandigheden die het onmogelijk maken voor mangrove-propagules om zich te vestigen.
Eelco Waardenburg (Bureau Waardenburg), Gino Limmon, (hoofd Maritiem onderzoekscentrum Universiteit Pattimura, Ambon) en Wouter Lengkeek (Bureau Waardenburg).
In de proef, opgezet samen met studenten van Pattimura University op drie verschillende locaties op Ambon, wordt het aanplantsucces met behulp van BESE-elements getest. Het was ook de start van een wereldwijde mangrove-experiment dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen Bureau Waardenburg, NIOZ en de Radboud Universiteit. Ook zijn er plannen in de maak waarin Bureau Waardenburg met Naturalis op zoek gaat naar andere locaties voor kennisprojecten in Indonesië, er zijn eerste veldbezoeken gebracht aan de 1000 eilanden (bij Jakarta) en de Spermonde-archipel (Zuidwest Sulawesi). Tijdens de handelsmissie gaf dr. Wouter Lengkeek meerdere lezingen over het herstel van kustecosystemen aan (toekomstige) natuurherstellers.