An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

De Tanimbarezen, hun kunst en artistieke cultuur

In dit artikel nemen wij u mee naar de Tanimbar-Eilanden. Een Molukse eilandengroep die de grens vormen tussen de Arafurazee en Bandazee. Tanimbar oftewel Maluku Tenggara Barat (MTB) behoren tot de provincie Maluku. 

In Nederland woont een grote Tanimbarese gemeenschap. Op 7 oktober 2000 werd voor het eerst in Nederland een Tanimbar Culturele Contacten Dag georganiseerd door de heer Zeth Aratuaman, dat plaats vond in Nieuwegein. Sinds 2014 vindt er nu een jaarlijks terugkomend Tanimbardag plaats in Twello. Deze evenement wordt georganiseerd door Dolf Boeloerditty.

Tanimbar Culturele Contacten Dag 2000

De Baten in Nieuwegein werd tijdens de Tanimbar Culturele Contacten Dag in 2000 maar liefst door ruim 960 mensen bezocht. De sprekers waren onder andere initiatiefnemer Zeth Aratuaman, Tinus Temmar, Nico Sabonno, Oom Fatbinan en Oom Metiaman. Zij vertelden over het Tanimbar van toen, het KNIL en bestuur van het Nederlands Koloniaal bewind. Namens de jongeren sprak Michael Lalin. Zijn inbreng was toekomst gericht en zeer positief. Ook hadden Adomien Jaflaun, Yvonne Laijan, Sien Jaflaun en Simson Falaksoroe een mooie bijdrage geleverd om van deze dag een succes te maken.

De dag werd verder opgevuld met zang en dans. Daaraan hadden de volgende groepen aan meegewerkt: zang- en dansgroep Selafor en Somolai. Het spontaan opgerichte Saudara Bersaudara, een zang- en dansgroep uit Nistelrode en Cuijk. Ook speelde Groove-Pack, een Molukse live band met professionele muzikanten onder leiding van Alex Rahangmetan. De toen nog jonge zanger Selwyn Matrutty deed een featuring. Speciale gast van die avond was Martin Mailoa uit Ambon.

Tanimbardag 2018

De jaarlijkse terugkomende Tanimbardag in Twello voor en door Tanimbarezen werd vorig jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De organisatie is in handen van Dolf Boeloerditty.

Het eerste lustrum met een volle zaal en met spetterende optredens van onder andere: Tanimbarese zang- en dansgroep LimaDiti uit Cuijk met theaterstuk met zang en dans. Educatieve informatie van Tanimbar web met vooruitgaande blikken om dichterbij de mensen te komen door Albert Lalaar. Een muzikale bijdrage door Geronimo & Friends derde generatie Tanimbarese jongeren en een mooie afsluiting met Oceanikz. Deze band bestaat merendeels uit Tanimbarese muzikanten.

Met het oog op de 6e editie toegankelijkheid voor iedereen die welkom is!

Tanimbar

De Tanimbarezen hebben een bijzondere kunst en artistieke cultuur. Hun houtsnijkunst en natuurlijk de met de hand geweven stoffen ‘Tenun Ikat’ behoren tot de culturele identiteit van de Tanimbarese eilanden. Maluku Tenggara Barat staan bekend om hun kopra (gedroogd vruchtenvlees van de kokosnoot), en trepang (een eetbare zeekomkommer).

Daarnaast hebben de eilanden ook een groot aantal endemische diersoorten. Dit zijn bijvoorbeeld vogels die van nature uitsluitend te vinden zijn op Tanimbar.

De beste indruk krijgt u door bovenstaande filmpje te bekijken. Waarin ook de regent van de West Zuidoost Molukken, bupati Petrus Fatlolon een uitgebreide uitleg geeft over de Tanimbar-eilanden.

Bron: Tree Production

Total
0
Shares
Related Posts