An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Team Mission Prison deelden sportattributen op Ambon en 1510 pakketten uit in Indonesië

Onder leiding van pastor Wilfred Kols vertrok ‘Team Mission Prison 2019’ op 15 November dat jaar naar Indonesië. In een 14-daagse trip sprak het team tijdens kerkdiensten en bezochten ze veel gevangenen. Een missie van hoop, liefde brengen en het uitdelen van pakketten. Pastor Wilfred Kols schreef een verslag voor Tifa Magazine.

Vanaf dit jaar gaan we met onze TIFA krant over op abonnees en posten we artikelen en interviews van de eerdere gratis edities online. Dit artikel is eerder gepubliceerd in TIFA krant, Editie nr. 2, Januari 2020.

Door Wilfred Kols

Terugkijkend was het een zeer indrukwekkende reis waarin ieder als individu en wij als team ontzettend veel hebben mogen leren. Zo leerden we om naar elkaar om te kijken, elkaar daarin lief te hebben en vooral je medemens, gevangen of niet, te mogen helpen.

‘Een wijk in Jakarta waar we tot Molukse, Timoreese en andere bevolkingsgroepen hebben mogen spreken’

Kippenvel
We begonnen in een wijk in Jakarta waar we tot Molukse, Timoreese en andere bevolkingsgroepen hebben mogen spreken. Dit was ontzettend emotioneel vanwege hun pijn en verdriet. De volgende dag sprak ik in twee kerkdiensten in de gemeente Shalom Bintaro. Daar is Merry Gasperz deel geworden van het Mission Prison Team en heeft zij de zang geleid, waarbij het lied ‘Api Injill’ de toehoorders kippenvel bezorgde.

Saxofonist Nicky Manuputty kwam speciaal naar de dienst toe om ons te zien. Hij zei na afloop: ‘Het was powerful. Ik volg u al vanaf het begin pastor Wilfred, jullie doen mooi en prachtig werk’. Het werd een Brabants onderonsje in de gemeente Shalom Bintaro, met iedereen die uit kamp Lunetten-Vught kwam en of ooit daar heeft gewoond.

‘Wat hebben we een leegte, gebrokenheid en pijn ervaren onder de vrouwen’

Tranen van blijdschap
De volgende dag bezochten we twee vrouwengevangenissen. Wat hebben we een leegte, gebrokenheid en pijn ervaren onder de vrouwen. In ons aanwezigheid was een kind dat daar in de gevangenis was geboren. In het bijzijn van zijn moeder hebben we de dienst mogen opdragen. Wat een verdriet maar ook tranen van blijdschap hebben we in dit alles mogen meemaken.

De directrice van de gevangenis was enorm onder de indruk, ze nodigde mij uit voor een gesprek en heeft gevraagd of we volgend jaar willen terugkomen om een groot event in de vrouwengevangenis te organiseren. Het was heel bijzonder om mee te maken dat de moslimdirectrice graag op de foto en een omhelzing wilde. Dit is normaliter heel ongebruikelijk vanwege het geloof en de positie waarin zij zich bevindt. Na afloop hebben we 350 pakketten in de vrouwengevangenis mogen uitdelen.

‘We ontmoetten er Nederlanders die gevangen zaten en we hebben met hen en anderen gepraat, geluisterd en gebeden’

Ommekeer
De volgende dag gingen we naar Bali om vier gevangenissen te bezoeken: LP Kerobogan, Rutan Gianyar, LP Narkotika Bangli en Rutan Klungkung. We ontmoetten er Nederlanders die gevangen zaten en we hebben met hen en anderen gepraat, geluisterd en gebeden. Ook hier zijn we persoonlijk door de directeur ontvangen voor een bijzonder gesprek. Het was heftig om kinderen van 16 jaar te zien in de jeugdgevangenis en voor welke delicten zij vast zaten. Dan breekt en huilt je hart omdat zij de toekomst zijn.

Vanuit de jeugdgevangenis gingen we door naar een streng bewaakte gevangenis waar de gedetineerden vast zitten voor narcotica. Ik moest eerst naar de directeur waar het gesprek wat stroef verliep. Ommekeer in het gesprek was toen de directeur hoorde wat mijn eigen ervaring en van sommige andere teamleden is geweest ten opzichte van drugs en de gevangenis. Door onszelf open en kwetsbaar op te stellen veranderde de houding van de directeur in positieve zin.

Ineens leidde hij ons rond door de gehele gevangenis, predikte in een dienst, spraken we met de gevangenen en aan het eind bracht hij ons naar een studio waar een band bestaande uit gevangenen een cd aan het opnemen was. Er waren studenten uit het buitenland die daarbij hielpen en de directeur vroeg of ik ook tot hen wilden spreken. Na afloop overhandigde hij een cadeau: een motor die geheel van krant is gemaakt en waar maandenlang aan is gewerkt door de gevangenen. Hier is een relatie en samenwerking ontstaan om in 2020 iets te organiseren voor de gehele gevangenis en op lange termijn een plan samen te maken.

Nieuwe start
De vierde en laatste gevangenis van de dag op Bali werd een prachtig bezoek. We begonnen met een Bijbelstudie die we gaven aan een groep van 8 gevangenen. Hierna werden we naar het kantoor van de directeur geroepen. Na de kennismaking zei de directeur ineens: ‘Kom met me mee’. Hij bracht ons naar de binnenplaats van de gevangenis waar hij alle gevangenen en werkers bijeenriep. Iedereen moest op de grond gaan zitten en toen vroeg de directeur aan mij of ik tot de gevangenen wilde spreken.

Ik liep naar het midden van het plein en begon te spreken over mijn tijd en verandering in de gevangenis; iedereen luisterden aandachtig. Hierna vroeg ik: ‘Wie wil er een nieuwe start maken in het leven met Jezus?’ Alle gevangenen staken hun hand op. Jong, oud, man, vrouw en werkers. Hierna zei ik: ‘Sta op’ en iedereen stond op en nam hun redder aan. Ik bad voor ze en zij volgden in het gebed. Ook de directeur deed zijn ogen dicht en bad mee.”

Na afloop kregen we een papieren mand die gemaakt was door de gevangenen cadeau. Ook vandaag deelden wij pakketten uit. We hebben er 500 mogen uitdelen. Een mooie nieuwe band en relatie is ontstaan. Dit zorgt voor perspectief voor een samenwerking in de toekomst.

‘Wat een gevoel van leegte en gebrokenheid onder de gevangenen in Ambon’

Weerzien
Dezelfde avond sprak ik nog in GPDI in Kuta en daarmee kwam ons verblijf in Bali tot een eind. De volgende dag vertrokken we in de ochtend naar Ambon en bij aankomst hebben we een dankgebed uitgesproken omdat we veilig waren geland. Na het uitpakken van de koffers gingen we gelijk door naar de LP Passo gevangenis om te spreken tot de gevangenen.

Het was een weerzien met directeur van Lapas en met de werkers. Maar wat een gevoel van leegte en gebrokenheid onder de gevangenen in Ambon. We mochten naar ze luisteren, met ze bidden en tot hen dienen. ‘Lain Sayang Lain’. Na ons bezoek zijn we gelijk grote inkopen gaan doen voor deze gevangenis. Zo kochten we tafeltennistafels met bijbehorende attributen, een tennisnet, rackets, ballen, volleybalnetten en ballen. Badmintonrackets, shuttles, voetballen, damborden, schaakspellen, zakken rijst, tandenborstels, tandpasta, douchegel, zeep, crackers, shampoo, bami, koffie, water, handdoeken en lectuur. Deze pakketten en sportattributen hebben we de woensdag erop officieel uitgedeeld.

‘We hebben zelf wel wat gevoeld, maar beseften niet dat er op dat moment een aardbeving gaande was’

Openheid
De volgende ochtend vertrokken we vroeg met de speedboot naar Seram. We waren uitgenodigd om ‘s middags een dienst te doen voor alle dorpelingen in Waipia en omgeving. Wat was het druk! Zelfs dorpshoofden en belangrijke politie- en overheidsfunctionarissen waren aanwezig. Een prachtige atmosfeer van openheid en emotie. God deed zijn werk. Heel mooi dat ze ons weer hebben teruggevraagd om een nieuwe datum met hen in te plannen.

Vroeg in de ochtend vertrokken we de volgende dag naar Tulehu met de grote boot. We hadden toen niet kunnen weten dat we een aardbeving op zee zouden meemaken. We hebben zelf wel wat gevoeld, maar beseften niet dat er op dat moment een aardbeving gaande was. Pas bij aankomst op Ambon werd ons verteld dat er net een aardbeving was geweest.

Getuigenis
De volgende dag bezochten we de gevangenis Rutan: ook daar waren velen geraakt door de getuigenis van Mission Prison-teamlid Patrick en door het Woord dat ik deelde, gaven velen gehoor om een nieuwe stap te maken in hun leven. We hebben in de gevangenis in Rutan 200 gevangenen een pakket mogen geven. Daarna zijn we als team met de mensen uit Ambon gaan eten om zo de teamspirit te bevorderen. De volgende dag stond ons bezoek aan de laatste gevangenis gepland, waar wij sportattributen en 460 pakketten zouden overhandigen in het bijzijn van de gevangenisdirecteur, het hoofd van strafrecht en de divisie-eenheid en het hoofd van de wet en mensenrechten Maluku.

Aardbeving
De volgende dag stonden we vroeg klaar met een team van 15 personen, op weg naar de gevangenis Lapas. Er was een hele ontvangst en de gevangenen zaten al te wachten. Er stond een offi ciële overhandiging gepland waar overheidshoofden van Maluku bij aanwezig zouden zijn. Iedereen was enorm blij met de sportattributen en pakketten. De dienst was heel bijzonder waar velen kwamen met tranen en verlieten met vreugde. Samen met de gevangenisdirecteur werd ik geïnterviewd door de krant Siwa Lima. Ook hier is een samenwerkingsverband tot stand gekomen voor de komende jaren.

De laatste dag op Ambon bezochten we slachtoffers van de aardbeving die in de bergen verblijven en die ontzettend bang zijn voor een nieuwe beving en tsunami. We brachten een bezoek aan de verwoeste kerk op Waai. Daarnaast zijn huizen en grond gaan bekijken om in de toekomst een re-entry voor ex-gevangenen te laten plaatsen.

Gezegende missie
We hebben in totaal 1510 pakketten en sportattributen voor de komende jaren uitgedeeld. We hebben teams van Mission Prison op Jakarta en Ambon gelanceerd. We zijn enorm blij dat we iets konden betekenen voor onze medemens en dat we de liefde van Jezus konden brengen.

Al met al was het een gezegende en vooral een prachtige missie. Voor de volgende missie in 2020 hebben we al enkele datums gepland staan. Tijdens deze missie wordt ook mijn boek ‘Stem van duisternis, stem van licht’ gelanceerd in het Indonesisch. Ik zal eerst in Februari naar Suriname gaan.

Wij van Mission Prison willen iedereen ontzettend bedanken voor de ondersteuning in welke vorm dan ook. Groet en zegen, Mision Prison Team 2019: (Oprichter Wilfred Kols, Patrick Hataney, Benny Tamnge, Jacob Usmany, Stephan Knoop
en Jocky & Karin Haurissa).

Foto: Bttn80 Fotografie (Wilfred Kols Facebook)
De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant is in december verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken. Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis opgestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com  Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.
Total
0
Shares
Related Posts