An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Tentoonstelling over ondergronds erfgoed van een beladen plek

Nederland – Drenthe – Hooghalen – 24-08-2022 Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Archeologische vondsten. Foto Herinneringscentrum kamp Westerbork /Sake Elzinga

Herinneringscentrum Kamp Westerbork toont vanaf half september een groot aantal archeologische objecten die de afgelopen dertig jaar op en rond het voormalige kampterrein zijn opgegraven. Oud-kampgevangenen en -bewoners, uit zowel de periode van het doorgangskamp Westerbork als woonoord Schattenberg, vertellen welke herinneringen de vondsten bij hen oproepen, zo meldt Historiek.

Over een gevonden kapmes: ‘Je mocht er niet aankomen, maar het lag gewoon voor het grijpen’, vertelt Mietji Hully over de parang (het kapmes). Zij woonde de eerste zeven jaar van haar leven in Schattenberg, het woonoord dat na de oorlog voor gedemobiliseerde KNIL-militairen van Zuid-Molukse afkomst werd opgericht.

In 1951 kwamen de eerste groepen Molukkers met de boot vanaf Java naar Nederland en in 1962 kwam ook vanuit het voormalig Ned. Nieuw-Guinea nog een groep van 1600 Molukkers

Eerste herdenking in kamp Schattenberg voor aankomst van Molukkers

Het afgelopen weekend vond er bij het Moluks monument in kamp Schattenberg een eerste herdenking plaats. Een van de sprekers is mevrouw Anakotta uit Musselkanaal. Zij heeft beide aankomsten meegemaakt. Want herdacht worden de aankomsten van Molukkers in Nederland, 71 jaar geleden én 60 jaar geleden. “Zij is in 1951 hier gekomen, daarna teruggegaan en in 1962 weer naar Nederland gegaan”, vertelt Mellie Lumalessil-Metiarij over mevrouw Anakotta.

Lumalessil-Metiarij organiseert met de stichting Schattenberg de herdenking. Een voorrecht. Zo omschrijft Mellie Lumalessil-Metiarij het om de eerste herdenking van de aankomst van Molukkers uit Nieuw-Guinea te organiseren. Ze noemt het niet alleen een voorrecht. “Het is ook een must.”

“We willen er een vast karakter aan geven. Net als Keti Koti”

“We willen er een vast karakter aan geven. Net als Keti Koti. We willen er een jaarlijkse herdenking van maken. Dit verdient het”, aldus Lumalessil-Metiarij.

Lees verder en meer op de website van RTV Drenthe en Historiek

Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork / Sake Elzinga

Total
0
Shares
Related Posts