An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Terugblik 2021

2021 leek wereldwijd door corona best veel op 2020. Toch was het jaar voor de Molukse gemeenschap een bewogen jaar met wat opmerkelijke gebeurtenissen. Een willekeurige greep daaruit; het jaar van ’70 jaar Molukkers in Nederland’, overlijden van Jimmy Bellmartin en Junus Ririmasse, Elise Tamaëla benoemd tot bondscoach Oranje tennissters, Giovanni van Bronckhorst als nieuwe trainer van Schotse topclub, laatste termijn burgemeester Ambon en nieuwe sultan Ternate, Noord-Molukken.

Door redactie

70 jaar Molukkers in Nederland

Het was het jaar dat exact 70 jaar geleden de eerste grote groepen Molukkers in Nederland arriveerden. Het jaar waarin we de eerste generatie Molukkers in Nederland herdenken die in 1951 hier arriveerden. Een eerbetoon naar de Molukse gemeenschap. Die toen met grote groepen naar Nederland werden overgebracht.

In totaal waren in korte tijd zo’n 12.500 Molukkers naar Nederland overgebracht. Voornamelijk KNIL-militairen en hun gezinnen. Met de boottransporten van 1951 kwamen ook 67 marine-Molukkers en circa 300 gezinsleden naar Nederland. Nog 32 anderen kwamen op andere wijze hierheen.

Er werden tal van landelijke, regionale en lokale activiteiten rondom 70 jaar Molukkers in Nederland georganiseerd. Tevens kwam het op de Nederlandse televisie en in de kranten. Door middel van documentaires, gesprekken en reportages werd er aandacht aan besteed.

Ook hebben graven van de eerste generatie in verschillende gemeenten ‘een bijzondere status’ toegekend gekregen. In sommige gemeenten zijn Molukkers hier nog mee bezig.

Het Landelijk Moluks Monument haalden ruim 53.000 euro op voor een herdenkingsplek, een landelijk Moluks monument.

Jimmy Bellmartin

Het overlijden van de bekende Molukse soulzanger én rolmodel Jimi Bellmartin uit Vught in mei 2021 hakte er flink in dit jaar. Niet alleen bij zijn fans, maar ook bij BN’ers. Hij won in 2018 het eerste seizoen van The Voice Senior. Hij werd 72 jaar.

Junus Ririmasse

In september overleed Junus Ririmasse op 71-jarige leeftijd. Hij was een kunstenaar en jarenlang beeldhouwer. In 1977 kaapte hij de trein bij De Punt, samen met nog acht andere Molukkers. En was hij de laatste jaren onder meer een bekend gezicht in de juridische strijd tegen de Nederlandse staat rondom de treinkaping.

Elise Tamaëla

Elise Tamaëla is begin november door tennisbond KNLTB benoemd tot bondscoach van het Nederlandse Billie Jean King Cup-team. De voormalig tennisster, die tot plek 129 reikte op de wereldranglijst, was tot juli 2021 hoofdcoach van de gestopte Kiki Bertens.

Giovanni van Bronckhorst

In november 2021 kwam het nieuws dat Giovanni van Bronckhorst officieel werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van de Schotse topclub Rangers FC. De start van Van Bronckhorst als manager van Rangers FC is ‘behoorlijk spectaculair’. Onder zijn leiding werd er alleen in de Europa League gelijkgespeeld tegen Olympique Lyon (1-1). Wat tot nu toe resulteert in acht zeges in tien wedstrijden.

Aan de Schotse pers vertelde Ronald de Boer: “Ik volg zijn carrière en ik ben blij dat hij nu zo’n enorme baan heeft. In het voetbal heb je een paar ‘special jobs’ – en Rangers valt in die categorie. Geloof me, heel veel trainers willen bij deze club aan de slag.”

Sultan Ternate, Maluku Utara

Vijf jaar na het overlijden van de laatste en 48e sultan van Ternate, sultan Mudaffar Sjah II, heeft de bevolking van Ternate in de Noord-Molukken weer een sultan. In 2016 liet Sultan Mudaffar Sjah II vijftien kinderen na, waarvan negen zoons en zes dochters.

Een van zijn zoons, prins Hidayatullah Mudaffar Sjah, is nu zijn opvolger en de 49e sultan in de lijn. Sinunako, het presenteren van de sultan aan de bevolking vond plaats op zaterdag 18 december 2021 jl..

Burgemeester Richard Louhenapessy van Ambon

De Molukse burgemeester Richard Louhenapessy van Ambon zit in zijn laatste jaar van zijn burgemeesterschap. Louhenapessy heeft tweemaal een volledige termijn uitgediend. Met alle diepte- en hoogtepunten die erbij horen, heeft hij tien jaar als burgemeester de hoofdstad van de Molukken geleid.

De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant is inmiddels verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken. Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis opgestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com  Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.
Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Pesona Aru 2018

Pesona Aru op het Molukse eiland Aru is een verrassend festival deze maand. Vol cultuur, muziek en lekker…
Lees verder

Pattimura-Dag 2021

SAPARUA – Molukkers herdenken zaterdag de Molukse held Pattimura. Elk jaar op vijftien mei is het Hari Pattimura.…