An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Terugblik: Nog even en dan is het weer zover, de Molukse dag op Kwaku! Cultuur, muziek en voetbal

Dit jaar is er op zaterdag 29 juli weer een Molukse dag op Kwaku het grootste multiculturele festival dat elk jaar plaats vindt in Amsterdam. Niet alleen van Nederland, maar van heel Europa is dit het festijn met het meest internationale tintje.

Vorig jaar was het een daverend succes, de dag trok maar liefst 17.500 bezoekers waarvan 6000 Molukkers vanuit heel het land. Een dag waar festivalgangers kennis kunnen maken met Maluku.

Naast culturele dansen van Noord tot Zuid Molukken zullen er ook tal van Molukse artiesten optreden. De gehele line-up zal deze maand bekend gemaakt worden.

Nieuw dit jaar is de Moluks culinaire tent met zitplaatsen, waarbij bezoekers kennis kunnen maken met Khas Maluku (typisch Moluks eten). Net als vorig jaar zullen er weer meerdere kraampjes zijn met Molukse kleding en producten van kunst en cultuur.

Ook het voetbal zal deze dag een podium krijgen. Voetbal hoort bij Kwaku! Daarom wordt er een Molukse toernooi georganiseerd met diverse teams en prijzen.

Dit jaar is het alweer 66 jaar geleden dat de eerste groep Molukkers vanuit Java in Nederland aankwam. En precies 55 jaar geleden dat de Molukse gemeenschap uit het voormalig Nieuw-Guinea hier aan zijn gekomen. Voor velen is het een gezellige dag, men ziet elkaar weer, lekker eten, muziek, dansen en samen zijn.

Pattimura 200 jaar

Deze editie zal in het teken staan van Pattimura 200 jaar, de Molukse vrijheidsheld. Die in 1817 de opstand leidde tegen het Nederlandse koloniale rijk. Ook Kwaku heeft met het Nederlands koloniale verleden te maken.

Het festivalnaam verwijst naar de dag (1 juli 1863) dat in Suriname de slavernij werd afgeschaft door de Nederlanders. Met het Kwaku festival wordt dit jaarlijks herdacht. Het land was net als Nederlands Indië een kolonie van Nederland.

 

Bron: AT5

 

Total
0
Shares
Related Posts