Terugblik op 2020

Beste TIFA MAGAZINE vrienden, volgers, lezers en belangstellenden. Het is vandaag 31 december, de laatste dag van het jaar 2020. Zoals elk ander jaar geeft de gedachte van de afsluiting van het ene jaar en de opening van het nieuwe jaar vele mensen weer hoop, vertrouwen, doelen, nieuwe mogelijkheden en kansen. Dit was vorig jaar rond deze tijd niet anders. Het jaar 2020 klinkt en klonk zelfs magischer dan voorgaande jaren. We kunnen inderdaad stellen dat het uiteindelijk een jaar is geworden om nooit te vergeten.

Door: Zainal Umarella

De berichten in de media over een snel verspreidende virus, ontstaan in China, wekten in eerste instantie nog weinig tot geen zorgen in andere delen van de wereld. Het leek een ver van ons bed show. Niets was minder waar! In een mum van tijd verspreidde het zogenaamde Corona-virus, ook wel bekend als COVID-19, zich naar alle continenten en werd in maart door het World Health Organisation een verklaring naar buiten gebracht waarin er sprake was van een wereldwijde pandemie. Het virus heeft immens, schadelijke sporen nagelaten in de vele lagen van de samenleving. Mensen zijn hun dierbaren kwijtgeraakt, maar ook hun banen, bedrijven en raken steeds verder geïsoleerd door de aanhoudend, verscherpte maatregelen.

Ondanks de vele downs dit jaar hoopt TIFA MAGAZINE dat wij jullie lezers toch nog wat ups hebben kunnen bieden met onze online magazine, social media content en de papieren editie van TIFA MAGAZINE. Hieronder een terugblik van 2020 in vogelvlucht;

LENTE

10 maart
Tegen de verwachtingen in maakte koning Willem-Alexander op 10 maart namens Nederland excuses in Indonesië. Dat deed hij rechtstreeks aan de Indonesische president. Niet voor het koloniale verleden, maar wel voor de ‘geweldsontsporingen van Nederlandse zijde’. De discussie over de excuses roept al langere tijd veel woede op bij zowel Indische als Molukse mensen in Nederland.

11 maart
Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie, de coronapandemie. Reden voor het Nederlandse kabinet om op 23 maart beperkende maatregelen aan te kondigen. “Dit is een intelligente lockdown”, aldus premier Mark Rutte.

8 april
Op 8 april 2020 kwam megaster Glenn Fredly Latuihamallo te overlijden aan een herseninfarct. Hij was een icoon en een spreekbuis voor de Molukken, maar ook voor het milieu en de vrijheid van meningsuiting. Kortom hij was een leidende figuur op een groot continent in Asia-Pacific. Een grote Molukse artiest is heengegaan.

23 april
De Ramadan begint. Een heilige maand van bezinning, zelfreflectie, onthouding, vergeving en het versterken van de relatie met de Schepper. Voor de islamitische Molukkers in Ridderkerk en Waalwijk voor het eerst sinds de komst in Nederland in 1951 geen Hari Raya Idul Fitri (ook wel Suikerfeest in NL genoemd) in de twee Molukse moskeeën vanwege de coronapandemie.

25 april
Een opmerkelijke gebeurtenis gebeurde op 25 april in Ambon. Drie mannen liepen een politiebureau binnen met de RMS-vlag. Wat volgde waren solidariteitsacties in verschillende Molukse wijken en steden in Nederland. Geen landelijke RMS-dag maar een vlaggenparade. De drie RMS-activisten zijn uiteindelijk in oktober in Ambon veroordeeld tot celstraffen variërend van twee tot drie jaar.

ZOMER

28 juli
Privé en zakelijk zijn veel mensen getroffen door het virus en de opgelegde maatregelen. TIFA MAGAZINE heeft het redelijk kunnen volhouden, maar zakelijk hebben we met de uitvoering van de projecten, toch wel ongemakken gehad van het virus en haar maatregelen. Projecten werden uitgesteld en uiteindelijk afgelast in Nederland en de Molukken. Geen Molukse Dag op Kwaku en geen Visit Ambon 2020! Door het besluit van het Nederlandse kabinet om evenementen tot 1 september vanwege het coronavirus te annuleren werd het multiculturele Kwaku Summer Festival in de hoofdstad definitief afgelast. Dus ook de jaarlijkse Molukse Dag op Kwaku dat eigenlijk haar lustrum zou vieren.

Augustus

15 augustus
Tijdens de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag hield Premier Mark Rutte van Nederland een toespraak bij het Indië monument. Zijn vader was destijds soldaat in Indië, hij zei: “De verhalen van mijn vader behoren nu tot mijn bagage. Ik heb daar veel van geleerd. De Jappenkampen waar tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen crepeerden. Over de vele buitenkampers die moesten overleven in vijandige en moeilijke omstandigheden. Over Chinezen in Indië die door de Japanners als vijanden werden gezien. Over Molukkers die door hun pro-Nederlandse houding vogelvrij waren. En over Indonesiërs die in groten getale door de Japanners werden ingezet als dwangarbeiders.” Het Indië monument in Den Haag werd een dag eerder beklad. Actiegroep Aliansi Merah Putih heeft de actie opgeëist.

9 september
Op 9 september overlijdt Molukse volkszanger Yopie Latul aan de gevolgen van COVID-19. De legendarische zanger van de aanstekelijke nummers als Poco Poco en Amboina Son schreef geschiedenis met zijn album Ambon Jazz Rock. De rasechte entertainer, bekend van ook andere hits als Goyang Hioko Tobelo 2 en Nantikan Beta Maluku is één van de populairste Molukse zangers ooit. Tot aan zijn dood bleef Yopie Latul als zanger optreden. En was hij de favoriet bij jong en oud. Zijn laatste optreden in Nederland was vorig jaar tijdens de Molukse Dag op Kwaku in Amsterdam.

HERFST

Ook Indonesië sloot haar grenzen. Er kwam dus langzaam meer duidelijkheid over de activiteiten die gepland stonden voor Visit Ambon 2020 en met name de ‘Ambon Fest Week’ van 17 t/m 24 oktober 2020. De lokale overheid heeft in overleg met de organisatie District Nine Five in Nederland de conclusie getrokken dat zij genoodzaakt zijn om het grote evenement te cancelen.

De reispartner van Visit Ambon 2020 Asfalea Travel heeft in de afgelopen maanden van te voren al gezien dat haast alle vliegtickets in deze periode zijn geannuleerd. De organisatie en lokale overheid wachten de ontwikkelingen rondom COVID-19 af om zich van daaruit te oriënteren op de toekomst.

TIFA MAGAZINE was in de zomer al begonnen met het afnemen van interviews om een oktober/december editie van de TIFA krant uit te laten komen. Waarbij wij al bijna 10 jaar vasthouden aan onze visie. Dat is verbinding, eenheid, bruggen bouwen, informeren, objectiviteit, neutraliteit en een platform voor alle geluiden en diverse invalshoeken.

WINTER

Onze grote voetbalheld Giovanni van Bronckhorst heeft eind 2020 ontslag genomen als hoofdtrainer van de Chinese voetbalclub Guangzhou R&F. Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Door de strenge coronaregels heeft hij zijn familie sinds begin maart niet meer gezien.

10 december
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bevestigt dat Molukkers voorrang krijgen als er een woning beschikbaar komt, omdat dat van oudsher al is bepaald. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) vindt het toewijzen van woningen aan mensen met een specifieke etnische achtergrond niet meer van deze tijd en zegt dat dat moeten worden stopgezet. Ollongren is het daar niet mee eens. ‘Met de Molukse gemeenschap zijn afspraken gemaakt over voorrang bij toewijzing van woningen in bepaalde wijken. Ik ben van mening dat deze specifieke afspraak niet los van de historische context gezien kan worden. Buiten de incidenten waarvan de Gelderlander en de NOS melding hebben gemaakt, zijn mij geen signalen bekend die aanleiding geven om op die afspraken terug te komen’, schrijft Ollongren.

Weer even terug naar onze sterren Glenn Fredly en Yopie Latul, ze zouden eigenlijk optreden tijdens de Ambon Fest Week in oktober. Dan zou het in Nederland winter zijn en in Maluku volop de zon schijnen. Een ware domper, maar we mochten de pakken er niet bij neerzetten en we moesten door.

Het was dus niet alleen het jaar van corona, maar ook van mooie interviews, informatieve up-to-date en nostalgische artikelen. Exclusieve videocontent vanuit de Molukken. En in drie weken tijd de TIFA krant door heel Nederland verspreid. In totaal 45 Molukse wijken en 5 plaatsen waar grote Molukse gemeenschappen wonen hebben we de krant deur aan deur gebracht.

23 december
Op woensdag 23 december 2020 heeft president Joko Widodo van Indonesië officieel vijf ministers en zes vice-ministers ingewijd in het presidentieel paleis in Jakarta. Van alle ministers en vice-ministers die werden benoemd, was er één afkomstig uit de Molukken, namelijk professor doctorandus Edward Omar Sharif Hiariej. Hij is de jongste professor van de Gadjah Mada University te Jogjakarta. Hiermee is er weer een Molukse stem voor ons volk binnen de centrale regering van Indonesië. Al jaren maken Molukse politici in Indonesië zich hard voor meer Molukse ministers binnen de Indonesische overheid. De aanhouder wint is een gezegde.

24 december
Het kerstfeest 2020 was dit jaar door de pandemie Covid-19 noodgedwongen anders verlopen. Zowel bij de Molukse gemeenschap in Nederland als in de Molukken. De geboorte van Jezus Christus wordt traditioneel op 25 december met Kerst gevierd. TIFA MAGAZINE heeft op Maluku nog een kerst aflevering kunnen maken. Heeft u die gemist, kijk dan op onze sociale media bij video’s. Elk jaar is er tijdens het kerstfeest betrokkenheid van andere religieuze gemeenschappen, die kerstactiviteiten ondersteunen. Sinds 2010 helpen jeugdmoskeeën en moslimorganisaties met het opknappen van een aantal kerken en het beveiligen tijdens de christelijke feestdagen.

31 december
Met deze terugblik willen wij van TIFA MAGAZINE onze partners, sponsoren, adverteerders en natuurlijk alle lezers bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen in 2020. Ook veel dank aan onze vrijwilligers, ingehuurde mensen en organisaties voor hun inzet om de projecten tot een succes te maken.

Wij wensen een ieder een fijne jaarwisseling, een gezond en voorspoedig 2021!

Warme groet,

De redactie van TIFA MAGAZINE

Exit mobile version