An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Tiga Tungku, een boodschap voor 70 jaar Molukkers in Nederland

AMBON – Dichter Eko Saputra Poceratu uit de Molukken is één van de creatievelingen uit Ambon die zijn bijdrage heeft geleverd aan IK BEN HIER – BETA DISINI. Een herdenking dat 70 jaar geleden een grote Molukse gemeenschap op 21 maart 1951 aankwam in Nederland.

Door Priska Birahy

Eko werd gevraagd om een poëzie te schrijven voor de herdenking in Nederland. Zijn levensvisie komen tot uiting met sterke en kritische teksten. Het bevat specifiek een boodschap voor mensen met een Molukse achtergrond waar dan ook ter wereld.

Toen ik Eko deze week bij hem thuis ontmoette, vertelde hij mij dat hij erg blij was met het vertrouwen van het Moluks Historisch Museum en de community Beyond Walls in Nederland om mee te mogen werken en betrokken te worden bij het project voor 70 jaar Molukkers in Nederland.

“Deze poëzie is nieuw. Na een gesprek met de organisatie heb ik deze gemaakt voor 70 jaar Molukkers in Nederland. De tekst is bedoeld voor alle mensen met Molukse roots om de geschiedenis door te geven”, zei de dichter die twee romans ‘Sebiru Api Rindu’ in april 2020 en ‘Dosa Penyair’ in september 2020 heeft uitgebracht.

In zijn poëzie brengt hij ook over dat Molukkers in Nederland hun onderlinge banden intact houden en vorm blijven geven om ook de kloof tussen hun broeders en zusters in Maluku, Indonesië niet te laten verwateren. Bijvoorbeeld het beeld in de video met de achtergrond van het Tihulale-bos op West Seram moet dat bekrachtigen. Eko en zijn jonge creatieve team bezochten ook heilige plaatsen en de drie grote rivieren Tala, Eti en Sapalewa.

Eko verteld mij dat hij en zijn team in Ambon samenwerken met een groot team uit Nederland om ook muziek te maken die geleid wordt door de Molukse-Nederlander Yopi Abraham. Samenwerking tussen verschillende continenten is er een die zowel leuk als moeilijk is. “Er zijn altijd veel herzieningen”, zegt Eko, terwijl hij het filmpje op zijn YouTube kanaal upload.

Er zijn ook andere technische obstakels. Het tijdsverschil tussen Ambon en Nederland en de taalbarrière. Tot nu toe is dit project het meest gedetailleerde ooit. Ze hebben 2 weken intensief eraan gewerkt, zegt hij.

Geschiedenis is de wortel van zijn werken die hij in zijn poëzie beschrijft. Dat heeft er ook voor gezorgd dat Molukkers in Nederland na 70 jaar in een ander land nog steeds hun roots goed behouden. Het Molukse cultuur wordt nog steeds doorgegeven van generatie tot generatie. Dat is de trots die hoog in het vaandel staat.

“Mijn boodschap voor Molukkers in Maluku vergeet je geschiedenis niet. Ik kijk wat dat betreft tegen hun op daar. Jongeren die hun taal leren, tifa’s maken, symbolen leren die ze vervolgens drukken op doeken. Moluks culinair. Ook heb ik een Molukse literair evenement in Nederland bijgewoond”, zo vertelt hij.

“Wat hun solide maakt, is hun geschiedenis”, legt Eko uit. Ze hebben daar foto’s, video’s en boeken goed bewaard. Volgens hem zal een natie sterk zijn als de geschiedenis goed wordt doorgegeven aan de volgende generaties.

Total
0
Shares
Related Posts