An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Toespraak Rutte Nationale Indië-herdenking: “Molukkers die door hun pro-Nederlandse houding vogelvrij waren”

Zaterdag wordt de capitulatie van Japan precies 75 jaar geleden herdacht. Het betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog. En de massale uittocht van mensen met het Nederlandse staatsburgerschap uit Nederlands-Indië. Koning Willem Alexander van Nederland legde een krans. De premier van het land hield een persoonlijke toespraak.

Tijdens de herdenking zong Yosina Roemajauw het nummer Manisé. De NOS heeft vanavond het tv-programma Van Jakarta naar Rotterdam uitgezonden, over ‘repatriëring en aankomst in Nederland’. Direct na de capitulatie van Japan in 1945 vertrekken schepen met Indische Nederlanders naar Nederland, waar ze aankomen in Amsterdam en Rotterdam. Ook Henry Timisela, de nieuwe directeur van Museum Maluku komt aan het woord.

Premier Rutte: “Molukkers die door hun pro-Nederlandse houding vogelvrij waren”

Premier Mark Rutte van Nederland hield vanmiddag een toespraak bij het Indië monument. Zijn vader was destijds soldaat in Indië: “De verhalen van mijn vader behoren nu tot mijn bagage. Ik heb daar veel van geleerd. De Jappenkampen waar tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen crepeerden. Over de vele buitenkampers die moesten overleven in vijandige en moeilijke omstandigheden. Over Chinezen in Indië die door de Japanners als vijanden werden gezien. Over Molukkers die door hun pro-Nederlandse houding vogelvrij waren. En over Indonesiërs die in groten getale door de Japanners werden ingezet als dwangarbeiders.”

Indië monument beklad

Het Indië monument in Den Haag werd een dag eerder beklad. Actiegroep Aliansi Merah Putih heeft de actie opgeëist. ‘4 juta korban’, ‘merdeka atau mati’, ‘anjing’ ‘kami belum lupa’ en ‘17 augustus 1945’ zijn op het monument beklad.

Bekijk Van Jakarta naar Rotterdam hier!

Total
0
Shares
Related Posts