Traditie: Baku Pukul Sapu

AMBON – Afgelopen donderdag vond in het Stadion Mini Hatusela Mamala de jaarlijkse Baku Pukul Sapu plaats die ondanks het slechte weer druk werd bezocht. Onze correspondent Novi Ohorella vanuit de Molukken was hierbij aanwezig.

Door Novi Ohorella

Met deze traditie slaan de mannen elkaar op het bovenlichaam totdat het gaat bloeden, de zogeheten mammala-olie wordt dan als tegengif gebruikt voor de wonden en tegen de pijn.

Onder leiding van de Raja Negeri voerde tientallen jonge mannen uit Mamala de ceremonie uit. Het dorp combineert oude tradities met religie en de pukul sapu is een erfenis van de voorouders dat tegenwoordig ook als toeristische attractie wordt gebruikt.

Naast Baku Pukul Sapu werd ook de Manuhuwa-dans (manari) uitgevoerd, die het verhaal vertelt van een groep Molukkers die in Mamala tot rust komen na een heftige strijd te hebben geleverd tegen indringers.

Deze traditionele ceremonie werd eergisteren niet alleen bijgewoond door de moslimgemeenschap, maar ook door de christelijke gandongbroeders. Tevens is het in het kader van de Eid al-Fitr 7 Shawal di Negeri Mamala.

Bekijk alle foto’s en filmpjes op onze Instagram account.

Exit mobile version