An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Treasures of Maluku: Het is van ons allemaal!

Treasures of Maluku zijn unieke schatten of producten uit verschillende delen van de Molukken die in Nederland moeilijk te verkrijgen zijn. Nu kun je eindelijk vanuit huis producten of schatten bestellen uit de Molukken. 

Door Jamie Schaduw

Ongeveer een jaar geleden begonnen we met de eerste gesprekken. Samen hadden we één doel voor ogen: unieke producten uit de Molukken importeren. We hadden niet veel budget, dus besloten we een crowdfundingcampagne te starten. Dit was een succes. Met een opbrengst van € 1.750,- hadden we nu voldoende geld om alles te kunnen bekostigen. Hoe importeer je een container helemaal uit Ambon met producten uit verschillende delen van de Molukken? Dat was een flinke opgave. Stapels papieren, douanecodes, certificaten en een hoop geduld. Vervolgens hebben we de webshop opgezet met goede tips van alle kanten. Ook dit was nieuw voor ons. In Nederland zijn we gewend om online te winkelen en enkele vrijwilligers hebben een marketingachtergrond. Dit heeft erg geholpen.

In de aanloop naar de lancering van de webshop hebben we veel gedeeld en aangekondigd op social media. Op een gegeven moment ontvingen we meerdere berichten wanneer er nou een bestelling geplaatst kon worden. Mensen zaten blijkbaar echt te wachten. Een goed teken! In de laatste week van juni zijn we eindelijk online gegaan. We kregen ontzettend veel positieve reacties en maar liefst achttien bestellingen. Een geweldige start! Dit betekent dat er daadwerkelijk behoefte aan de producten is. Wij hergebruiken de dozen om kosten te besparen en de prijs zo laag mogelijk te houden. In de prijzen van onze producten zitten onder andere transportkosten, douanekosten, kosten voor de webshop en administratiekosten. Geen arbeidskosten, alles is onbetaald. Op die manier kunnen wij het leuk en betaalbaar houden. Elk weekend gaat er iemand naar Houten om alle bestellingen in te pakken en te versturen.

Waarom is dit project belangrijk?

Ondernemerschap op de Molukken zie je op elke hoek van de straat, maar ook op elke hoek van de kampong. Van een warung makan, een pangkalan ojek tot aan een ambachtelijke pottenbakker uit Saparua. Deze gedrevenheid willen wij graag stimuleren, vooral bij de kleine ondernemer die geen toegang heeft tot dezelfde middelen als wij. Denk ook aan een nootmuskaatboer die zijn oogst niet verkocht krijgt. Iedereen heeft het verlangen om zelfredzaam te zijn. Die onafhankelijkheid geeft mensen een stem en de kracht om eigen beslissingen te kunnen nemen. Een moeder, die haar weefproducten aan ons verkoopt, creëert inkomen waarmee ze bijvoorbeeld kan betalen voor de educatie van haar kinderen.

De beladen Molukse geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat welvaart oneerlijk is verdeeld. Wij willen hier iets op onze manier aan doen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat er in het verleden is gebeurd, maar wij bevinden ons wel in een bevoorrechte positie. We wonen in een land dat haar welvaart gedeeltelijk te danken heeft aan de tijd van uitbuiting en kolonialisme, maar hier gaan we het verder niet meer over hebben. Wij moeten vooruit kijken.

Aan de andere kant zorgen we ervoor dat de Molukse gemeenschap hier in Nederland echte Papeda Sagu kan eten. Wie had ooit gedacht dat producten van de lokale pasar op Maluku nu ook vanuit huis in Nederland te bestellen zijn. Deze schatten uit de Molukken zijn een deel van de Molukse identiteit. Samen kunnen wij deze bewaken.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het idee achter Treasures of Maluku beperkt zich niet alleen tot de verkoop van producten. Er zijn meer plannen. Hiervoor hebben wij wel vrijwilligers nodig. Zo willen we evenementen gaan organiseren. We zijn nog op zoek naar iemand die onze eerste Papedawedstrijd tegen het einde van dit jaar wil organiseren. Een dag met entertainment, eten en gezelligheid.

Onlangs heeft ook Aäron Nasarany zich bij ons aangesloten. Een echte creatieveling met ervaring in film, design en projectmanagement. Google op ‘Het geheim van Bram’, dit is een korte speelfilm over pesten geproduceerd door Aäron. Roy Schaduw is een vormgever met een berg ervaring. Dit zie je gelijk terug in de professionele uitstraling van Treasures of Maluku. Hij heeft onder andere het logo ontworpen.

Oom Frans Palyama, bestuurslid van TitanE, is onze adviseur met meer dan dertig jaar ervaring in ontwikkelingssamenwerking op de Molukken. Daarnaast is er nog een heel team van vrijwilligers die zich binnenkort zullen voorstellen in een video. Wij staan open voor samenwerkingen met toko’s en Molukse restaurants. Zo gebruikt de Amsterdamse cateraar Marcus Matakupan van Marcus M. Culinair onze Kenari voor in zijn Koho-Koho en andere traditionele Molukse gerechten.

De tifa bleek naast de Sagu, Kenari en Sempe-Sempe, het meest gewilde product te zijn. Die zijn momenteel uitverkocht. Het goede nieuws is dat er al weer dertig tifa’s van uitstekende kwaliteit in de maak zijn op Ambon. In ieder geval genoeg om naar uit te kijken.

Wil je je ook bij ons aansluiten? Stuur dan een e-mail naar info@treasuresofmaluku.com en vertel ons wat jouw passie is en waarom je iets voor Maluku wilt betekenen.

Plaats voor het weekend een bestelling op www.treasuresofmaluku.com en word ook een bewaker van onze Molukse schatten: Tepung Sagu, Sagu Lempeng, Kenari, Bagea Kenari, Sempe Papedakom, geweven Kain Ikat en bijzonder houtsnijwerk uit Tanimbar.

Meer Info zie hier!

Groeten,
Jamie Schaduw
Projectcoördinator Treasures of Maluku

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts