ULMWP: “Naar schatting 60 procent van de Papoea’s niet gestemd”

De United Liberation Movement for West Papua (ULMWP) en de Asia Pacific Report melden dat naar schatting 60 procent van de Papoea’s niet hebben gestemd afgelopen 17 april jongsleden. Benny Wenda noemt het een succes. Hij spreekt van een goed vooruitzicht voor West-Papua.

Volgens de Papoea leider heeft de meerderheid van de bevolking nu op deze manier hun statement gegeven. “Wij willen een referendum. Dit zijn meer mensen dan in 2014. De vertrouwen voor een eigen onafhankelijke staat groeit met de dag”, aldus Wenda.

“Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat 60 procent van de bevolking de presidentsverkiezingen van Indonesië in West Papua heeft geboycot. En de tweede keer dat de Papoea’s weigeren te stemmen.”

Op 5 april 1961 erkenden Nederland en de internationale gemeenschap formeel het recht van West Papua op zelfbeschikking en uiteindelijke soevereiniteit. Toch besloten de Nederlanders om in 1962 het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea over te dragen aan Indonesië.

De andere 40 procent die wel naar de stembus zijn gegaan hebben (80%) op Jokowi gestemd. Alhoewel er in de binnenlanden voor een hele dorp met het ‘Noken’ systeem door het dorpshoofd wordt gestemd. Lees meer hierover in een uitgebreide verslag van Al Jazeera.

Ook CNN heeft de Papoea-leider deze week geïnterviewd met de titel: Indonesia election: violence-wrecked province calls for independence

Exit mobile version