Vanavond laatste deel van de serie Revolutie in Indonesië

Woensdagavond is het derde en laatste deel van de serie “Revolutie in Indonesië” van David Van Reybrouck, die de laatste getuigen zoekt. Op de Belgische zender Canvas startte dinsdagavond de documentaire van de historicus.

Naast Indonesiërs en Nederlanders vindt hij ook onderbelichte medespelers op Java, Ambon, Sulawesi en andere eilanden; in Japan en Nepal. Zo is hij in deze derde aflevering ook weer in de Molukken en spreekt hij met opa Sedubun op Ambon over KNIL-militairen. En doet hij onderzoek naar Westerling.

David Van Reybrouck onderzoekt in de laatste aflevering de vraag: Waarom kon het conflict tussen de zelfuitgeroepen Republiek Indonesië en de oude kolonisator Nederland zo lang niet diplomatiek opgelost worden? Waarom moest dat maandenlang oorlogvoeren en honderdduizenden doden kosten? Hij komt oog in oog te staan met het dodenmasker van de eerste premier van Indonesië, Soetan Sjahrir, die de stem was van een vreedzame oplossing. Hij hoort de aangrijpende oorlogservaringen van beide zijden. Tot slot vraagt hij zich af wat er gebeurde met de hoop op een nieuwe wereldorde, toen de nieuwe vrijgemaakte wereld zich in 1955 verzamelde in Bandung.

Vanavond 3 februari om 22:15u op NPO 2

Exit mobile version