Het verhaal achter de beruchte Amboneze gang ‘Panglima Coker’

Indonesië kent een Centraal-Molukse bende die opereerde onder de naam Coker (tjoker). De naam is een afkorting voor Cowok Keren vertaald naar het engels ‘Cool Guy’. De bende uit Ambon werd aangemerkt als een van de gevaarlijkste criminele organisaties in Indonesië en opereerde op verschillende plaatsen.

Deze documentaire belicht hun enigszins verborgen bestaan en komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: eeuwenoude onderlinge vetes tussen verschillende dorpen, de RMS, de burgeroorlog (1999-2002), de relatie tussen Molukse christenen en moslims, en de Keiezen groepering. De hoofdpersoon in de documentaire is oud-leider Berty Loupatty.

In de documentaire komt de onderlinge concurrentie ook naar voren en vooral om onbesproken of gevoelige onderwerpen te bespreken. Verschillende kopstukken van destijds komen aan het woord onder andere Berty Loupatty en Bei Papilaya van het Indonesische Nationale Leger TNI. Er komen namen naar voren, van onder wie Pammy Souisa, Emang Nikijuluw en Agus Wattimena. Ook de gouverneur van de Molukken, Said Assagaff, werd geïnterviewd.

BEKIJK HIERONDER DE VIERDELIGE DOCUMENTAIRE-SERIE

DEEL 2
DEEL 3
DEEL 4

Exit mobile version