In december 2019 de laatste maand van het jaar hebben verschillende Nederlandse gemeentes nog geld geschonken voor extra noodhulp op de Molukken. De donaties zijn voor de getroffenen van de aardbeving (26 september j.l.) en de wederopbouw. De gemeenten hebben allemaal een grote Molukse gemeenschap.
Den Helder maakt 20.000 euro over aan het Rode Kruis, Bernheze 30.000 euro en ook Appingedam schenkt 2500 euro aan de organisatie. Den Bosch stelt 10.000 euro beschikbaar voor de wederopbouw en kijkt waar het beste aan uitgegeven kan worden.
De gemeente Assen verdeelt 17.000 euro aan zeven acties die zijn opgezet. De hulp gaat onder meer naar Molukse kerken, een organisatie op Ambon en de stichting Schattenberg. Zo schrijft het Dagblad van het Noorden.
Naast stichtingen, het Rode Kruis en andere hulpverleners brengen ook particulieren hulpgoederen. Maar de mensen in de tentenkampen hebben nog steeds hulp nodig. Ze leven in de bergen uit angst voor naschokken en vrezen een tsunami. De noodtoestand loopt tenminste door tot 10 januari 2020.
Op het eiland Ambon wonen meer als 400.000 mensen. Maar niet alleen Ambon is getroffen ook omliggende eilanden als Haruku en West Seram. In totaal zijn er zo’n 170.000 mensen door de aardbevingen op de vlucht geslagen.
Het hoofd van de National Disaster Management Agency (BNPB) Doni Monardo, bracht een actueel rapport uit betreft de schade. De woningen die beschadigd zijn is onder te verdelen in 3 categorien:
a. Zwaar beschadigd
b. Matig Beschadigd
c. Licht beschadigd
In totaal zijn het 12.137 woningen. Dit betekent dat categorie a. een vergoeding ontvangt van 50 miljoen, b. 25 miljoen en c. 10 miljoen (IDR) van de Indonesische regering.
Hulpbronnen: Den Helder Actueel, BD, DvnH, BD, DvnH, Rode Kruis