An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Vlaamse auteur verbijsterd over het gebrek aan historisch besef in Nederland

De Vlaamse auteur David Van Reybrouck is verbijsterd over het gebrek aan historisch besef in Nederland. Ook de Molukkers en hun eilanden zijn verwikkeld in één van ‘s werelds grootste politieke hoogtepunten. De Nederlandse krant Trouw heeft Reybrouck hierover geïnterviewd.

Hoe verstandig waren de Indonesische leiders eigenlijk? In de akkoorden van Linggadjati en Renville gingen ze mee met constructies van een onafhankelijk Java met daarnaast allerlei deelstaten in een ‘Verenigde Staten van Indonesië’, die weer deel moesten worden van een Gemenebest onder de Nederlandse kroon. Had dat ooit kunnen werken?

“Voor eeuwig: nee. Maar misschien wel voor een ­periode van tien of twintig jaar. En het had er misschien voor kunnen zorgen dat die 200.000 Indonesische doden en vijf-, zesduizend Nederlandse doden niet waren gevallen. En dat die 300.000 Nederlanders, Indische Nederlanders en Molukkers niet hadden hoeven vluchten”, zo zegt Reybrouck.

Hij sprak met honderden, meest hoogbejaarde Indonesiërs, Nederlanders en Japanners. ‘Ons’ koloniale verleden – nee: een belangrijke schakel in de wereldhistorie – meeslepend verteld door de laatsten die het beleefden.

Lees verder in Trouw.

Total
0
Shares
Related Posts