An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Een werkgroep bestaande uit 7 vrouwen van de derde generatie

HOOGEVEEN – Op 2 juli wordt een bijzonder jubileum gevierd. Om aandacht te schenken aan de ‘vergeten’ groep uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea die precies zestig jaar geleden naar Nederland zijn gekomen. De festiviteiten worden georganiseerd door NGNL60, een werkgroep bestaande uit zeven vrouwen van de derde generatie: Angelique Sabandar, Gill en Lydia Aringaneng, Anne en Maureen Sijaranamual, Nicolette Manusiwa en Jennifer Kampman-Leasa.

Zo’n 14.000 mensen uit Nieuw Guinea, repatrieerde in 1962 naar Nederland, nadat een tien jaar slepend conflict tussen Indonesië en Nederland ten einde kwam. Repatriëring omdat zij onder de Nederlandse vlag hebben gewoond en gewerkt. Waaronder een grote groep van 1600 Molukkers.

De Molukkers in Papoea waren al lang voor WOII in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea gevestigd. Het was op Java na, zelfs de op één na grootste Molukse gemeenschap buiten de Molukken. De meesten woonden voornamelijk in Merauke, Hollandia (Jayapura), Sorong, Biak en Manokwari. Zij hadden daar banen als bestuursambtenaar, guru (godsdienstleraar), politieagent, militair en worden ook wel Nieuw-Guinea Molukkers genoemd.

NGNL60: Van Nieuw-Guinea naar Nederland precies 60 jaar geleden

Molukkers van verschillende eilanden en met diverse overtuigingen leefden in Papoea broederlijk naast elkaar tussen de Papoea’s zelf, maar ook tussen andere bevolkingsgroepen, zoals de Timorezen, Toegoenezen, Chinezen en Indische Nederlanders.

Om deze migratie en komst naar Nederland te belichten en te herdenken hebben een groep vrouwen van de derde generatie van in Hoogeveen terecht gekomen gezinnen het initiatief genomen een feest te organiseren. Het achtergrond verhaal – de motivatie – van deze derde generatie vrouwen en meer informatie over het evenement kunt u lezen in de volgende TIFA krant editie die in maart uitkomt.


WORDT OOK ABONNEE OP DE TIFA KRANT!
Bestel ook de nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant! Stuur ons een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com  Verzendkosten zijn 3,50
TIFA Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
TIFA is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Nu voor maar 15,- per jaar bent u al lid. U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.
Total
0
Shares
Related Posts