Wiranto neergestoken op Java

Mendagri Serahkan Kasus Penyerangan Wiranto Ke Polisi

De Indonesische minister van Nationale Veiligheid, Wiranto, is donderdag neergestoken. De verdachte is direct na het incident opgepakt. Hij werd door meerdere veiligheidsmensen overmeesterd. Ook is een vrouw ter plekke aangehouden. Zo is te zien op videobeelden die verspreid zijn via internet en door Indonesische media.

De politie is een onderzoek gestart. En heeft naar buiten gebracht dat de verdachte geïnspireerd is door de Islamitische Staat (IS). Wiranto bracht een bezoek aan een universiteit in de provincie Bantam, in West Java. Volgens het ziekenhuis is Wiranto stabiel, maar heeft hij twee diepe steekwonden opgelopen.

Diverse Nederlandse media schrijven naast het incident erbij dat de benoeming in 2016 van Wiranto als minister veel stof deed opwaaien. ‘Hij wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor. Daar braken in 1999 onlusten uit nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid koos. Pro-Indonesische milities, onder leiding van Wiranto, trokken vervolgens naar het eilanddeel. Bij de gevechten kwamen honderden mensen om’, zo schrijft de Nederlandse media.

Kritiek op Wiranto

De afgelopen twee maanden is de oud-generaal veelvuldig op sociale media en door mensenrechtenorganisaties onder vuur genomen. Onder andere door de situatie in West Papua waar het op dit moment onrustig is. Het leger en pro-Indonesische milities staan daar tegenover Papoea’s die voor onafhankelijkheid strijden. Daarbij zijn al vele doden gevallen, mensen gevlucht en gearresteerd.

Excuses voor uitspraken

Ook eiste de Molukse gemeenschap in Indonesië vorige week publiekelijk excuses van Wiranto doordat hij bepaalde uitspraken heeft gedaan met betrekking tot de aardbeving in Maluku. Hij had gezegd dat paniek en angst ervoor zorgen dat de Molukkers vluchtelingen zijn geworden. Vervolgens zei hij dat dit het aantal vluchtelingen groter maakte en daarmee de regering belaste. Deze verklaring kreeg later veel kritiek.

Aanslag

De aanslag op Wiranto is nu precies een week voordat president Joko Widodo aan zijn tweede termijn begint, nadat hij de herverkiezing in april heeft gewonnen van Prabowo. In mei jl. werden tenminste zes doden en 200 gewonden gemeld tijdens massale protesten in Jakarta tegen de overwinning van Jokowi. In dezelfde maand zei de politie dat Wiranto en drie andere ambtenaren het doelwit waren van een mislukte moordaanslag.

Bekijk hierboven een update van CNN Indonesia.

Bronnen: CNN Indonesia, AD, Het Parool, Kompas TV

Exit mobile version