Ybenheer wordt weer zichtbaar: Joodse werkkamp en woonoord voor Molukse ex-KNIL-militairen

Dorpsbelang Fochteloo wil de geschiedenis van Ybenheer en Oranje in Friesland ter plekke vertellen. Het terrein wordt begaanbaar gemaakt en er komen informatiepanelen. Op 5 mei dit jaar wordt het project onthuld. Zo meldt het Friesch Dagblad

In de jaren ’50 en ’60 zijn de zeer afgelegen kampen gebruikt voor de opvang van Molukkers, ex-militairen van het Koninklijke Nederlands-Indische leger en hun gezinnen. Er streken hier een paar honderd neer. Velen verhuisde naar het naburige Oosterwolde. Daarna werd het kamp gesloopt. Sindsdien is het niets meer dan natuur.

Geschiedenis

Ybenheer in Fochteloo was in de jaren ’30 aanlegd als werkverschaffingskamp om werklozen in Nederland aan het werk te krijgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit een Joodse werkkamp, vanaf daar werden de Joden naar concentratiekampen overgebracht.

Vervolgens werden er moeilijk opvoedbare Nederlandse jongeren, evacués en collaborateurs in geplaatst. Daarna werd het een woonoord voor Molukkers, de laatste bewoners. Wilt u meer weten over Ybenheer? Lees dan hier verder!

Foto: Het Geheugen van Nederland / Moluks Historisch Museum

Exit mobile version