An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Zangeres Jessica Manuputty komt met soul en R&B naar Pre Party Molukse Dag op Kwaku in de Melkweg

AMSTERDAM – Niemand minder dan Jessica Manuputty komt op 21 januari 2023 naar de officiële pre-party van de Molukse Dag op Kwaku in de Melkweg Amsterdam! Deze zangeres van topformaat rockt de mainstage met een live band en zal een lekkere soul/R&B vibe neerzetten.

Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand. Al zo lang als Jessica zich kan herinneren klonken deze liedjes in de huiskamer van haar familie. En van jongs af aan leerde ze deze Lagu Lagu driestemmig zingen, samen met haar moeder en haar zus.

Haar liefde en talent voor muziek brachten haar uiteindelijk naar het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2008 cum laude afstudeerde. Hierna maakte Jessica als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek. Ze speelde met bekende nationale en internationale acts als Jett Rebel, Barry Hay, het Metropole Orkest en Jacob Collier, in uitverkochte clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

Maar de deining van de golven en de warme zeewind hadden zich diep in haar DNA genesteld, net als de heimwee die haar grootouders altijd hebben gekoesterd naar hun eiland in het oosten van de Indische Archipel. Diepgewortelde gevoelens die in 2017 hun uiting vonden in Jessica’s eerste soloplaat TOMA!, een live opgenomen album met de Lagu Lagu uit haar jeugd.

Met het materiaal van TOMA! toerde Jessica de afgelopen jaren door heel Nederland en werd ze onvermoed een bewaarster van de Molukse cultuur aan de andere kant van de wereld. Zo had ze in 2021 de eer om, tijdens de nationale herdenkingsceremonie van 4 mei, het ‘Indisch Onze Vader’ te zingen in bijzijn van de koning en de koningin. Deze jaren hebben Jessica nog sterker het belang doen inzien van het doorgeven van de Lagu Lagu en de schoonheid van het Molukse culturele erfgoed. Zeker in Nederland, waarmee de gedeelde geschiedenis zo gecompliceerd maar ook zo verstrengeld is.

In 2023 zal dan ook het langverwachte vervolg op TOMA! uitkomen. Beide albums zijn geproduceerd door de Nederlandse multi-instrumentalist Jelte Tuinstra (Jett Rebel), en opgenomen in de bekende Wisseloord Studios.

Total
20
Shares
Related Posts