OPINIE
Door Zainal Umarella
‘Hoeveel Molukkers zijn er eigenlijk wereldwijd?’, vroeg ik mezelf hardop af. Na research te hebben gedaan bleek dat er ongeveer 4 miljoen Molukkers verspreid over de wereld wonen.
Er zijn communities op Java, Papoea, Timor, Bali, Australië, Verenigde Staten, Engeland en niet te vergeten Nederland. Van die 4 miljoen Molukkers zijn 4000 KNIL-militairen 70 jaar geleden op dienstbevel naar Nederland gekomen. Met de boottransporten van 1951 kwamen 67 marine-Molukkers naar Nederland. Nog eens 32 kwamen op andere wijze hierheen. Deze groep Molukkers kon, anders dan de KNIL-soldaten, gewoon in dienst blijven toen ze in Nederland aankwamen en begonnen hun verblijf in Nederland heel anders dan de ontslagen KNIL-soldaten.
Telt men hun gezinnen daarbij op dan komt men op het welbekende cijfer van 12.500. Daarbij niet bijgeteld de groepen die begin jaren ’60 in Nederland aankwamen zoals de Molukkers uit West-Papoea (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea) en de families die nog naar Nederland zijn gekomen met de zogeheten ‘repatriëring’ dat tot eind jaren ’60 duurde.
Tot 1970 keerden ook ongeveer 2.800 Molukkers terug naar het land wat voorheen Nederlands-Indië was en inmiddels Indonesië heette.
Dat wil zeggen dat de Molukse gemeenschap in Nederland slechts 1,88% beslaat van de gehele Molukse bevolking wereldwijd.
Tegenwoordig telt de Noord-Molukken ruim 1,3 miljoen inwoners en de Molukken 1,5 miljoen inwoners. Hier in Nederland hebben die 12.500 mensen zich vermenigvuldigd tot pak ‘m beet 75.000. Dat wil zeggen dat de Molukse gemeenschap in Nederland slechts 1,88% beslaat van de gehele Molukse bevolking wereldwijd. Ik zag ergens een treffende uitspraak voorbij komen; ‘We moeten er voor zorgen dat de Nederlanders met ons praten in plaats van over ons’. Ik ben het met deze uitspraak eens. Het ironische eraan is dat ik mezelf en anderen er in het verleden regelmatig op betrapte dat we precies hetzelfde deden over onze mensen op Maluku.
Het gebeurt eigenlijk overal binnen de Molukse gemeenschap. Dat toont natuurlijk ook hun betrokkenheid. Er zijn zoveel initiatieven, organisaties, stichtingen en politieke partijen die zich inzetten voor de Molukse samenleving hier in Nederland, maar ook voor op Maluku. Echter, zijn er ook mensen met sterke opvattingen waarin geen ruimte is voor andersdenkenden.
Nogmaals, wij hier in Nederland zijn maar 1,88% van 4 miljoen Molukkers wereldwijd. Dat is nog geen 2%.
Hebben we onszelf de arrogantie van onze voormalige kolonisator aangemeten? Is de navelstreng met Maluku doorgeknipt?
En toch lijkt er soms een sfeer te hangen waarin het lijkt dat wij het vanuit Nederland beter weten. Is het omdat wij het volgens Westerse maatstaven beter hebben? Is dat de norm dan, alles door een Westerse bril te bekijken waar je ook in de wereld bent? In sommige gevallen krijg ik zelfs het gevoel dat er wordt neergekeken op de overige 98% van de Molukse bevolking. Hoe is dat mogelijk? Hebben we onszelf de arrogantie van onze voormalige kolonisator aangemeten? Is de navelstreng met Maluku doorgeknipt? Het is heel makkelijk om elkaar na te roepen en te zeggen dat ze op de Molukken, een achterstand hebben, onder een nieuw koloniaal bewind staan en onderdrukt worden. Na al die eeuwen Nederland, nu een aantal decennia Indonesië. Ik vraag mezelf dan af, geldt deze manier van denken echt voor iedere Molukker? We hebben het hier over 2,8 miljoen Molukkers met de Noord-Molukken inclusief. Waren ze dan beter af geweest als de Nederlanders er nog waren? Misschien alleen de KNIL-militairen, maar toch niet alle Molukkers?
Zij zijn de rechtmatige leiders van het land en horen als eerste een plek aan tafel te krijgen. Zij zijn nooit weggegaan uit Maluku.
In mijn optiek horen de inwoners van Maluku een voortrekkersrol te krijgen en te hebben. Zij zijn de rechtmatige leiders van het land en horen als eerste een plek aan tafel te krijgen. Zij zijn nooit weggegaan uit Maluku. Daar ligt het hart, de ziel en het verstand van ons volk en niet elders in de wereld.
De cultuurbewakers, de strijders, de geleerden, de opbouwers, de dragers van Maluku zijn daar aanwezig, in het hier en nu bezig met het heden en de toekomst van Maluku. Op Maluku staat er een nieuwe generatie op, studenten die onlangs zijn afgestudeerd aan de universiteit met hart voor Maluku die iets terug willen doen, maar ook Molukse mannen en vrouwen op hoge posities en functies in het bedrijfsleven en zelfs de overheid. Iets om trots op te zijn!
En toch wij zitten hier al geruime tijd in onze eigen Molukse bubbel nog altijd te kibbelen met elkaar en met de Nederlanders over de gezamenlijke geschiedenis.
Is de KNIL-geschiedenis van mijn opa’s van beide kanten van mijn ouders, in loondienst van de Nederlandse Staat, de geschiedenis van alle Molukkers wereldwijd?
Wij staan terecht stil bij het onrecht wat onze grootouders is aangedaan, maar geldt dit ook voor die andere 98,12% die geen geschiedenis hebben met een dienstbevel naar Nederland? Is de KNIL-geschiedenis van mijn opa’s van beide kanten van mijn ouders, in loondienst van de Nederlandse Staat, de geschiedenis van alle Molukkers wereldwijd? Nee, het is het verhaal van 1,88% op ongeveer 4 miljoen.
Wie zijn wij, reeds 70 jaar van huis, om vanuit Nederland te willen bepalen hoe het er op Maluku aan toe zou moeten gaan? Zou men hier in Nederland bereid zijn te luisteren als er een leider opstaat in Maluku zelf? Laten we a.u.b. niet de fout maken om Maluku als een derde wereldland te zien met een achterstand, maar zie, luister en behandel hen als gelijkwaardige mensen met een eigen mening en een eigen kijk op het leven.
Nog zo’n mooie uitspraak die mij is bijgebleven; ‘Derde wereldlanden bestaan niet, het zijn beschavingen die langzaam herstellen van de Westerse koloniale aangerichte schade door de eeuwen heen’.
Die Westerse bril had ik veel eerder weg moeten gooien.
Zainal Umarella met Papoea-studenten in Ambon, Maluku.
De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant is in december verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken. Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis opgestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.