Dit jaar was het de tweede keer dat het thema ”Molukse Dag” plaats vond op het Kwakufestival in Amsterdam. Dit thema is opgezet door Ambonwhena Aratuaman, die ook bekend staat als een bekende artiest onder de Molukkers. De Molukse Dag heeft dit jaar in totaal 23.000 bezoekers getrokken.
Door: Felicia Siahaya
Woordvoerder van de Molukse Dag én medewerker RoM (Rhythm of Maluku) Huib Akihary vertelt ons een tip van de sluier. ,,Het is allemaal begonnen als een kleinschalige voetbalwedstrijd in de jaren ’70 door bewoners van de Bijlmer, hoofdzakelijk Surinamers,” zegt Huib Akihary. Deze wedstrijden werden voornamelijk tijdens de zomerperiodes gehouden onder het genot van onderonsjes, eettentjes en gezelligheid. De voetbalwedstrijden zorgden er uiteindelijk voor dat het inmens groot uitpakte. ,,Nu is het een groot, multicultureel zomerfestival geworden,” zegt Akihary.
Sinds vorig jaar werden Agoes Peilouw en zijn team van RoM benaderd door Ambonwhena Aratuaman, om mee te doen aan het Kwakufestival, met als thema ”Molukse Dag”, afhankelijk met het idee om het eenmalig te doen. Door het groot succes en de enorme toestroom van Molukse bezoekers op het Kwakufestival in 2016, heeft de organisatie van dit festival besloten, om het thema ”Molukse Dag” nog een keer toe te voegen aan hun programma. ,,Er kwamen dat jaar zo’n 6000 tot 7000 Molukse bezoekers. Het was net een Molukse tsunami! Het was een ontzettende leuke dag,” zegt Akihary.
De Molukse Dag op Kwaku wordt samen met vier organisaties voorbereid: Kwakufestival, Tifa Magazine, RoM en TV-Maluku. ,,Samen hebben wij een doel voor ogen, om er een fantastisch leuke dag van te maken voor alle Molukkers,” zegt Akihary. Daarentegen gaf hij duidelijk aan, dat het evenement zowel niet politiek-gekleurd en non-religieus mag zijn.
Evenementen
Dit jaar werd er een klein voetbaltoernooi gehouden, ter ere van het ontstaan van het Kwakufestival. Er speelden verschillende soorten teams mee, maar ook Molukse teams. De Molukse Dag heeft in totaal 4 podia gekregen, waaronder een groot podium waar de Molukse, gerenommeerde artiesten optraden. Er was ook een jongerenpodium aanwezig, waar onder andere de Triplets draaiden. Dit jaar traden er ook wat kleinschaligere groepen op, zoals dansgroepen en de wat minder bekende artiesten. Daarnaast was er ook een Bijlmerpark-theater aanwezig, waarin er een Moluks programma werd gehouden.