• Home
  • >
  • Magazine
  • >
  • Sala en Mass uit Breukelen: ‘Maju Ke Muka is meer dan een liedje’

Sala en Mass uit Breukelen: ‘Maju Ke Muka is meer dan een liedje’

Met het nummer Maju Ke Muka gaven Rick ‘Sala’ Salakory en Massaro ‘Mass’ Tuhuleruw hun volgers een inkijkje in hun geliefde buurt: de Molukse wijk in Breukelen. Het bleef echter niet bij het releasen van het nummer en de videoclip. In een jaar tijd hebben Sala en Mass in samenwerking met de andere Molukse jongeren in Breukelen activiteiten georganiseerd in de wijk, muziek uitgebracht én opgetreden tijdens het evenement ‘70 jaar Maluku Breukelen Maarssen’.

Door: Miguell Kaidel

Dat ze beiden Moluks zijn en uit Breukelen komen is niet het enige wat Sala en Mass gemeen hebben. Hun liefde voor muziek kregen beide jongens van huis uit mee. Sala: “Mijn opa zat in verschillende krontjong-bandjes, zoals de Mena Moeria Minstrels en de Amboina Serenaders. Ik heb altijd al naar de lp’s van mijn opa geluisterd en dit heeft mijn liefde voor muziek aangewakkerd.”

Voor Mass is vooral het gevoel rondom muziek belangrijk. “Muziek is emotie, en dat is de reden waarom muziek voor mij onmisbaar is. Wat ik graag over wil brengen met mijn muziek is het gevoel van rasa semangat.” Mass denkt dat muziek kan zorgen voor verbinding: “We mogen met trots terugkijken naar de manier waarop Molukse artiesten zichzelf op de kaart zetten. Zowel hier als op Tanah Air. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat we, door middel van onze liefde voor muziek, een eenheid proberen te vormen. Zowel binnen de Molukse gemeenschap in Nederland als tussen Molukkers in Nederland en op de Molukken.”

Naast de wijk in Breukelen vormen de Molukse wijken in Moordrecht en Leerdam en het Molukse restaurant Ta Toru in Amsterdam het decor van de videoclip. Sala: “We wilden laten zien dat meerdere wijken samen kunnen komen en dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn.”

Terug naar Breukelen, waar zowel Sala als Mass al hun hele leven wonen. Sala: “Breukelen is een kleine maar hechte wijk. In de zomer is het altijd gezellig op het plein. Zelf ben ik niet in de wijk opgegroeid, maar ik heb mij er wel altijd welkom gevoeld.” Afgelopen zomer hebben beide jongens met de jongerenwerkgroep Maluku Breukelen activiteiten georganiseerd, zoals het maken van Molukse hapjes maken en een tifaworkshop onder leiding van oom Tom Polnaija. Mass: “Ik vond het mooi om te zien en te voelen hoe gemotiveerd de jeugd was met het maken van hun eigen tifa. Naast het maken van muziek zetten wij ons ook graag in voor de jeugd in onze buurt. Wij vinden het belangrijk dat onze cultuur wordt doorgegeven aan de jongeren.”

Recent hebben Sala en Mass samen met de andere jongeren een bijzondere showcase in elkaar gezet. Mass: “In oktober dit jaar hebben wij onze talenten mogen laten zien op het evenement rondom 70 jaar Molukkers in Breukelen en Maarssen. Wij vonden dit het juiste moment om de jeugd mee te nemen en actief te betrekken bij ons optreden met een DJ, een band én een tifagroep.” Sala: “Het plan voor volgend jaar is dan ook om nog meer muziek uit te brengen en nog meer mensen te bereiken.”

Met alles wat Sala en Mass doen staat één ding in ieder geval vast: hun blik is vooruit gericht. Sala: “Maju Ke Muka is meer dan alleen een liedje. Het is hoe wij in het leven staan. Wat gebeurd is is gebeurd. Het is nu onze taak, als derde en vierde generatie Molukkers, om door te pakken en stappen te zetten. Niet alleen met muziek, maar ook wanneer je start met je eigen onderneming of wanneer je een carrière in bijvoorbeeld de politiek ambieert.”

Bekijk de muziekclip Maju Ke Muka in bovenstaande video.

De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant wordt de komende twee weken verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken.
Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis gestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com
Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit. Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk! Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.
U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.

Deel Dit Bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp

Andere Magazine

TIFA_MAG_01_COVER-1179x1536-kopie
Glossy TIFA MAGAZINE
foto-7
Welkom op de nieuwe website van TIFA Magazine
tifa_inception_image
TIFA Magazine winter 2022/2023

Zie Ook

67406507_1144642689052683_6597033594441433088_n
Tickets Molukse Dag op Kwaku 2024 en Afterparty in Melkweg Amsterdam
4
Naruwe komt 27 juli naar Nederland op de Molukse Dag op Kwaku
Top