Dat veel succesvolle Molukse artiesten uit de Molukken komen is een feit. De hoofdstad draagt tegenwoordig de naam ‘Ambon City Of Music’ en is erkend als muziekstad door UNESCO. Dat Molukkers muzikaal zijn is een bekend gegeven, maar ook commercieel staan ze in de spotlight of achter de schermen. Om te beginnen bij Molukse muzieklegendes als Broery Pesulima, Ruth Sahanaya, Harvey Malaiholo, Bob Tutupoly, Zeth Lekatompessy en André Hehanusa, hebben zij de weg vrijgemaakt voor de huidige generatie artiesten van Molukse komaf.
De zangeressen Prilly Latuconsina, Mikha Tambayong, Monita Tahalea en Angel Pieters zijn uitgegroeid tot idolen in Indonesië. Glenn Fredly, Barry Likumahuwa en Ello Tahitoe zijn erkende popsterren met miljoenen fans. Saxofonist Nicky Manuputty die vanuit Nederland vertrokken is naar Jakarta is daar succesvol geworden. De artiesten uit de Molukken hebben regionale Molukse muziek populair gemaakt. Levende legendes zoals Joyce Pupella en Jopie Latul. En Doddie Latuharhary, Nanaku, Naruwe, Mitha Talahatu blijven de genre Pop Ambon vernieuwen om in stand te houden.
Nederland
Ook Nederland kent succesvolle artiesten die hun roots op de Molukken hebben. In de jaren 70 en 80 wisten onder andere Massada, Justine Pelmelay, Aïs Lawalata, Daniël Sahuleka en Julya Loko faam op de radio en televisie te krijgen. Massada scoorde meerdere hits door latin met traditionele Molukse elementen te combineren.
Moluccan Moods
In de periode 1982-1984 was Moluccan Moods een succesvolle reeks Molukse groepenpresentatie in de Paradiso te Amsterdam. Het project beoogde onder meer het stimuleren en aktiveren van Molukse muzikanten. Daarnaast streefde men meer aandacht en belangstelling te kweken van en voor Molukse muziekgroepen. Eind ’90 en begin ’00 volgde nog vele Molukse bandjes die met name Molukse traditionals in een eigen moderne jasje gingen spelen en bekend maakte.
De Nieuwe Generatie
Een nieuwe generatie Molukse artiesten weten zelfs de commerciële hitlijsten te bereiken. Zoals Jim Taihuttu van Yellow Claw, Jiggy Dje, Ronnie Flex en Kraantje Pappie. De zangers Wudstik, Danjil Tuhumena, Vinchenzo Tahapary en zangeres Esther Nijhove zongen de sterren van de hemel bij The Voice of Holland. En werden in één klap bekende Molukse Nederlanders. Een uitblinker is gitarist en componist Memru Renjaan die de laatste twee jaar meerdere nummer één hits achter zijn naam heeft gezet als producer. Hij is de bedenker van onder andere de nummers Parijs (Kenny B) & Jungle (Broederliefde).
In de dancescene hebben Molukkers ook hun wortels liggen zoals Kim Sasabone en Donny Latupeirissa van de Vengaboys, Jethro Angkotta op zijn percussie en zangeres Dewi Lopulalan met The Course. Dj’s als Lady Bee, Chelina Manuhutu, Justin Prime en Marc Benjamin reizen de hele wereld rond -en staan op de grootste party’s en festivals.
Dan hebben we ook nog zangeres, danseres en actrice Talita Angwarmasse die bekend is van vele Nederlandse en buitenlandse musical- of theaterproducties. Zoals de succesvolle musical The Bodyguard.
Moluks-talige Hiphop en R&B
Om een beeld te krijgen van de Molukse rap en R&B scene zetten we alle grondleggers voor u op een rijtje. Maluku Hiphop gaat niet over het geld, de auto’s of de meisjes. Het gaat over de Molukken, het Molukse volk, cultuur en levensstijl van de 3e en 4e generatie.
Aan het begin van de nieuwe eeuw – de jaren 2000 tot 2004 – is deze subcultuur explosief gegroeid bij Molukse jongeren. Tevens was het de begin van de opkomst van Moluks-Nederlandstalige hiphopartiesten.
De stijl ontstond in 2004, toen Furiuz Stylez de videoclip ‘Kepala Batu’ uitbracht. De clip werd geregisseerd door Jim Taihuttu en was weken lang bijna dagelijks te zien op muziekzender The Box. De single bracht landelijke bekendheid en bereikte via internetsites ook de Molukse en Indonesische jeugd in Indonesië. De opvolger in 2008, Satu Darah, van Tanman die het gezicht van de groep was, werd ook een hit.
Kort daarna kwamen de rappers Ambonwhena, Emdjay en Rogero (bekend van de nederlands-talige rapgroep Mutiara Tec) met een keiharde compromisloze rap-clip op YouTube ‘P***ies & Riemen’ die binnen no-time 100.000 keer bekeken werd door viewers uit binnen -en buitenland. En dat was veel in die tijd. Nog geen maand later kwam de opvolger ‘Dasz Mijn Leven’ featuring Danjil Tuhumena, een nummer dat ook een hit werd. De rapper en producer wilde via muziek een brug slaan tussen de Molukken en Nederland. En besloot een clip in Maluku op te nemen. In 2009 kwam dan ook ‘Maluku Panggil Pulang’ uit een combinatie van Molukse rap en r&b. Door lokale media werd de video bestempeld als beste clip van de Molukken. Het werd dan ook een daverend succes en maar liefst 12 weken op Molluca TV gedraaid. Wat volgde was een muzikaal avontuur dat resulteerde in twee compilatie albums ‘Molukka Island Vibes’ in 2010 en 2011 met diverse rappers en zangers. Met hart voor de Molukken werden de nummers op gratis download sites gezet. Wat resulteerde in miljoenen streams.
Vervolgens werden Morika Tetelepta en Franz Nendissa van MHC gevraagd om de soundtrack te maken voor de film Cahaya Dari Timur: Beta Maluku, geproduceerd door niemand minder dan Glenn Fredly.
In dezelfde periode maakte rapper Nyongker uit Nederland ook naam voor de Molukse Hiphop met releases op het internet van featurings met talenten zoals AlandRicho The Belgica. Aan Molukse rappers uit Nederland en de Molukken ontbreekt het dus tegenwoordig niet meer. Voorbeelden als O.M.E.G.A., 8Ball, AGL, Zein Panzer en Skaffael hebben allemaal hun bijdrage geleverd. Vanuit de Molukken zijn op YouTube inmiddels vele Molukse rappers, zangers en zangeressen te vinden met een eigen videokanaal en honderdduizenden views en soms zelfs meer als een paar miljoen.
Zangers en zangeressen, muzikanten, dj’s en rappers ‘Kortom’ Ambon als muziekstad!